سال انتشار: ۱۳۸۹

محل انتشار: سومین سمینار بین المللی دانه های روغنی و روغنهای خوراکی

تعداد صفحات: ۱۰

نویسنده(ها):

عظیم قاسم نژاد – گروه علوم باغبانی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
ابراهیم زینلی – گروه زراعت و اصلاح نبات دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده:

گل مغربی گیاه ی است از خانواده Onagraceae که در ابتدا ه ب دلیل گلهای زیبا و منحصر به فردش مورد توجه قرارگرفت. این گیاه به دلیل باز شدن گل هایش تنها در اوایل صبح و هنگام غروب گل مغربی یا شمع شب نیز نامیده می شود. دانه گیاه در گروه دانه های روغنی قرار داشته و بسته به منطقه و نوع رقم میزان روغن آن از ۲۰ تا ۳۰ درصد متغیر است. روغن دانه این گیاه تحت عنوانevening primrose oil) EPO بدلیل چیدمان خاص اسید های چرب در ملوکول گلیسرول و همچنین وجود اسید چرب نادر گاما لینولنیک ۸-۱۲% در علم پزشکی و همچنین علم تغذیه دارای جایگاه منحصر به فردی است. تحقیقات نشان داد که استفاده از تکنیک های بهزراعی می تواند بر تجمع روغن و همچنین درصد اسید های چرب روغن گل مغربی موثر باشد. اگرچه ویژه گیهای ممتاز دارویی و تغذیه ای روغن این گیاه ثابت شده است، ریزش دانه، غیر یکنواختی زمان رسیدن و عملکرد کم از موانع گسترش کشت و تولید اقتصادی گل مغربی می باشند. به علاوه اطلاعات موجود در زمینه فیزیولوژی، جوانه زنی و ماندگاری دانه و روغن گیاه بسیار ناچیز بوده و نیازمند مطالعات بیشتری است