سال انتشار: ۱۳۹۰

محل انتشار: هفتمین کنگره علوم باغبانی ایران

تعداد صفحات: ۲

نویسنده(ها):

فرنگیس قنواتی – استادیار موسسه تحقیات اصلاح و تهیه نهال و بذر، کرج
فواد مرادی – استادیار موسسه تحقیقات بیوتکنولوژی کشاورزی، کرج
مهشید فخرایی – مربی موسسه تحقیات اصلاح و تهیه نهال و بذر، کرج

چکیده:

زغال اخته (Cornus mas L.) متعلق به خانواده ،(Cornaceae) درختچه بلند یا درخت کوچک برگ ریز به ارتفاع ۵ تا ۸ متر است و در منطقه ی وسیعی از اروپا، آسیا به خصوص ایران، ارمنستان و قفقاز می روید. زغال اخته به دلیل داشتن گل های زیبا به عنوان گیاه زینتی کشت می شود. میوه زغال اخته نه تنها به صورت تازه خوری بلکه در تهیه مربا، ژله، مارمالاد، شربت و انواع نوشیدنیها بکار می رود. همچنین به دلیل خواص ساقه ، میوه و هسته، به عنوان دارو استفاده می شود. با وجود کاربرد وسیع، تاکنون مطالعه جامعی بر روی این گیاه در ایران صورت نگرفته است. در این تحقیق برخی از ویژگی های فیزیکی شیمیایی و موادمغذی ۶ نوع زغال اخته جمع آوری شده از مناطق مختلف کشور بررسی شد. میانگین وزن میوه از ۱/۵۳۲ تا ۴/۶۵ گرم، نسبت گوشت میوه به هسته ۱۱/۱۱ تا ۱۴/۰۲ ، اسیدیته کل ۱/۵۷ تا ۲/۰۰ گرم در میلی گرم، نسبت ۸/۲ تا ۱۶/۳ TSS/Acid ، قند کل ۷/۴ تا ۱۱/۵%، میانگین طول و عرض میوه به ترتیب بین ۱۷/۵۴ تا ۲۲/۸۷ و ۱۲/۸۱ تا ۱۸/۰۰ میلیمتر بود. یکی از اهداف اصلاح نباتات برای زغال اخته تولید میوه بزرگتر و ویژگی هایی از جمله نسبت گوشت به هسته، طعم، عطر، رنگ و غیره است بنابراین انتخاب ژنوتیپ (C5) در این مطالعه می تواند به عنوان یک رقم و یا جهت اصلاح در برنامه های اصلاحی قرار گیرد.