سال انتشار: ۱۳۸۹

محل انتشار: چهارمین همایش مشترک انجمن مهندسین متالورژی و جامعه علمی ریخته گری ایران

تعداد صفحات: ۹

نویسنده(ها):

محمد حسن طاهریان – دانشجوی کارشناسی ارشد بیو مواد، دانشگاه علم و صنعت
سهراب سمیع – فارق التحصیل مهندسی مواد، دانشگاه یزد
سید صادق قاسمی – استادیار دانشکده مواد، دانشگاه یزد

چکیده:

اولین گام در اکثر فرایندهای عملیات حرارتی، آستینه کردن فولاد است. اندازه دانه های آستنیت اولیه، از جمله پارامترهای موثر بر خواص مکانیکی و متالورژیکی مارتنزیت تشکیل شده از آن است. عوامل مختلفی بر اندازه دانه آستنیت موثرند که در این میان ، دما و زمان آستنیته کردن، مهم ترین عوامل هستند. در این پژوهش با ثابت نگه داشتن زمان استنیته کردن برای نمونه های مشابه از جنس فولاد AISI4041 ، تغییرات عدد اندازه دانه بر حسب دمای آستنیته کردن محاسبه شد و معادله تجربی آن بدست آمد. از آنجایی که مرز دانه های آستنیت اولیه در فولاد مارتنزیتی به سادگی قابل مشاهده نیست، از عملیات ویژه ای شامل دو مرحله متالوگرافی و استفاده از محلول اچ مناسب بهره گرفته شد و مرزدانه های آستنیت اولیه ( به دلیل تجمع ذرات اکسیدی در این مرزها) به صورت کاملا واضح مشخص شد. سپس در یک مقطع مناسب، عدد اندازه دانه تعیین شده و مشاهده گردید که با افزایش دمای آستنیته کردن در یک سطح معین، تعداد دانه ها در واحد سطح کاهش می یابد.