سال انتشار: ۱۳۸۹

محل انتشار: همایش ملی تنوع زیستی و تاثیر آن بر کشاورزی و محیط زیست

تعداد صفحات: ۷

نویسنده(ها):

سارا عباسی – دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرم آباد ، لرستان
فاطمه امیری باغبادرانی – موسسه آموزش عالی علمی کاربردی جهاد کشاورزی (مرکز آموزش جهاد کشاورزی

چکیده:

گیاهان آبزی، گیاهانی هستند که در داخل، روی و یا نزدیک آب زندگی می کنند و در رویشگاههای دیگر غالب نیستند، از این رو ، شاخصهای خوبی برای تعیین مواد شیمیایی آب به خصوص فسفر ونیتروژن و مواد آلی آلوده کننده، به شمار می روند. گیاهان آبزی بخش مهمی از غذای پرندگان آبزی نظیر مرغابی ها و غازهاو محل آشیانه سازی مناسبی برای پرندگان و حیواناتی مانند موش های آبزی را فراهم می کند، همچنین برای انسان ارزش دارویی و اقتصادی بالایی دارند. بسیاری از مطالعات نشان می دهد که محیط های تالابی با پوشش گیاهی بالا، تنوع جانوری را در منطقه بالا می برد. پایین رفتن سطح آب غنای گونه ای را در تالابهای متصل به رودخانه اصلی کاهش می دهد . با افزایش عمق تالاب تنوع گونه ای افزایش می یابد.با ورود گونه های مهاجم به تالاب که مهمترین تهدید برای تنوع زیستی جهانی محسوب می شوند ، سرعت رشد جوامع بومی در تالاب ومنطقه کاهش می یابند. مطالعات ب ر روی ترکیب آب و موادغذایی شامل نیتروژن، فسفر و کاتیونها نشان داد که نواحی که دارای این منابع هستند از تنوع زیستی کمتری برخوردارند ولی تولید و رشد برخی گونه های خاص بسیار بالا است. زمانیکه منابع زیادی که گیاهان برای چیرگی نسبت به آنها با یکدیگر رقابت می کنند از بین برود و محیط ساده شود و تاکید بر یک عاملمحیطی تنها مثل فضا یا نور باشد، تنها گونه های کمی از گیاهان می توانند به خوبی با شرایط جدید سازگار شوند. لذا تنوع گیاهان مستقیما به تعداد عوامل محدودکننده مثل سطح نیتروژن، فسفر و پتاسیم آب وابسته است