سال انتشار: ۱۳۹۰

محل انتشار: اولین همایش ملی راهبردهای دستیابی به کشاورزی پایدار

تعداد صفحات: ۹

نویسنده(ها):

مرضیه موسوی – دانشجوی کارشناسی ارشد رشته ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه کشاورزی و منا
عبدالعظیم آجیلی – دانشیار دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان

چکیده:

بنابر آنچه اعلام می شود سالانه حدود ۳۰ درصد از محصولات کشاورزی تولید شده (حداقل معادل غذای ۱۵ میلیون نفر)، در مراحل کاشت، داشت و برداشت و پس از برداشت به صورت ضایعات از بین می رود . این در حالی است که بخش عمده ای از این ضایعات را می توان با اجرای عملیات صحیح در دوره قبل از برداشت ( در باغ یا در مزرعه) حذف نمود مدیریت تغذیه، آفات و بیماریهای گیاهی در دو دوره قبل از برداشت، تکنولوژی صحیح برداشت، تیمارهای غیرشیمیایی و استفاده از ترکیبات طبیعی برای کنترل ضایعات، عملیات پیش سرمادهی، سیستم بسته بندی جدید، انبارهای صحیح و بالاخره حمل و نقل صحیح از راهکارهای موجود هستند که تا حد قابل توجهی میزان این ضایعات را به حداقل می رسانند. و با ارائه اطلاعات مفید و به روز در مورد روشهای مختلف تولید، نگهداری و فرآوری محصولات کشاورزی به کشاورزان می توان گام بلندی در مسیر ضایعات محصولات کشاورزی برداشت. بدون تردید بالابردن دانش فنی تولیدکنندگان، پیش نیاز تحقق گامی مؤثر در این راستا می باشد . و نقش ترویج و آموزش کشاورزی برای ارتقاء دانش فنی و تغییر نگرش ها و مهارتهای بهره برداران الزامیست. در این میان آموزش و ترویج می تواند به عنوان بازویی توانمند در توسعه، اصلاح کارآیی و اجرای فعالیت های مناسب روستایی باشد.