سال انتشار: ۱۳۸۹

محل انتشار: سومین سمینار بین المللی دانه های روغنی و روغنهای خوراکی

تعداد صفحات: ۸

نویسنده(ها):

علیرضا بابازاده بدوستانی – دانشگاه زنجان، گروه زراعت واصلاح نباتات
بهرام باغبان کهنه روز – دانشگاه تبریز، گروه بیو تکنولوژی کشاورزی
علی حق نظری – دانشگاه زنجان گروه زراعت و اصلاح نباتات
اشرف قلی زاده – دانشگاه تبریز گروه بیوشیمی دانشکده علوم

چکیده:

بخش اعظم فسفر موجود در کنجاله دانه های روغنی به صورت اسید فیتیک است که اصطلا حا فسفر فیتاتی نامیده می شود اسید فیتیک توسط حیوانات تک معدی چندان هضم نمی شود. لذا دفع فضولات حاوی فسفر فیتات اضافی می تواند لطمات جبران ناپذیری به منابع آب شیرین و سایر اکوسیستم ها وارد نماید. قابلیت هضم ناچیز فسفر فیتات موجب افزایش هزینه تولید می شود زیرا جهت تامین نیازهای تغذیه ای ماکیان و طیور لازم است که در فرموله کردن جیره غذائی از منابع اضافی فسفر قابل دسترس استفاده نمود. همچنین فیتات هضم نشده دارای اثری منفی بر قابلیت هضم مواد معدنی و پروتئین می باشد. در سالهای اخیر تلاش های زیادی در جهت فهم فرایند هضم فیتات و ابداع روشهائی برای بهبود مصرف فسفر فیتات صورت گرفته است. در اینجا ما مروری بر این ماده ضد تغذیه ای که می توان با تمعیداتی مثل تولید بذور تراریخت سویا، کلزا و ذرت با فیتات کم مشکلات تغذیه ای موجود را کاهش داد