سال انتشار: ۱۳۹۰

محل انتشار: همایش ملی صنایع غذایی

تعداد صفحات: ۷

نویسنده(ها):

محمدحسین غفوریان ابدی – دانش آموخته دکتری عمومی دامپزشکی و عضو باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه
گیتی کریم – استاد گروه بهداشت مواد غذایی دانشگاه تهران

چکیده:

آفلاتوکسین ها مایکوتوکسین های شدیداً سمی بوده و در اکثر محصولات گیاهی نظیر بادام زمینی، مغز نارگیل، سویا، ذرت،برنج و بسیاری از مواد تشکیل دهنده غذای دام یافت می شود. ارگان هدف اصلی برای سمیت و سرطان زایی آفلاتوکسین، کبد است. بیشترین سموم قارچی که در جیره غذایی دام های شیری یافت می شود آفلاتوکسینB1است که در بدن دام تبدیل به آفلاتوکسینM1شده و همراه شیر خارج می گردد. با توجه به این که شیرهای دریافتی در مراکز جمع آوری شیر شهرستان گرمسار از دامداری های سنتی و کوچک است لذا احتمال آلودگی به آفلاتوکسین وجود دارد ، به همین جهت این مطالعه در منطقه ضروری بوده تا وضعیت شیر در منطقه را از نظر آلودگی به آفلاتوکسین مشخص شود. با استفاده از کیت الایزایمخصوص تشخیص آفلاتوکسینM1 در شیر، ۴۸ نمونه شیر خام مخلوط جمع آوری شده از دامداری ها و مراکز جمع آوری شیر خام منطقه گرمسار از نظر آلودگی به آفلاتوکسین مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به نتایج بدست آمده غلظت آفلاتوکسین در تمامی نمونه ها، کمتر از حد استاندارد مجاز ایران و کدکس ۵۰۰ppb یا ۰٫۵ppb بود ولی ۸۹/۵ از نمونه های شیرخام از لحاظ آلودگی به آفلاتوکسین بیش ار حد مجاز استاندارد اروپا۰٫۰۵ppb یا ۵۰ppb بودند که این امر به عوامل متعددی بستگی دارد.