سال انتشار: ۱۳۹۱

محل انتشار: همایش ملی و جشنواره علمی خرمای ایران

تعداد صفحات: ۱۲

نویسنده(ها):

شیرین مسعودی – بخش بیماری شناسی گیاهی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید باهنر کرمان انج
غلامحسین شهیدی بنجار – بخش بیماری شناسی گیاهی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید باهنر کرمان
زینب اسماعیلی – بخش بیماری شناسی گیاهی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید باهنر کرمان

چکیده:

اختلالات فیزیولوژیک یا بیماری های غیر مسری عواملی هستند که توسط عوامل غیر انگلی یا غیر پارازیت در گیاهان ایجاد می شوند. خسارت این عوارض بسته به شدت آنها گاها بیشتر از بیماری های ایجاد شده توسط عوامل میکروبی می باشد. این اختلالات یا درونزا (Endogenic) بوده همچون اختلالات توارثی و یا ژنتیکی و یا برونزا (Exogenic) می باشند همچون عوامل ناشی از فاکتورهای رشدی گیاه همچون نور، دما، رطوبت، بستر رویش، اقلیم و موقعیت جغرافیایی، عناصر ریز مغذی، ابزار و ماشین آلات کاشت، داشت، برداشت و فرآوری محصول. اختلالات فیزیولوژیک به دلیل غیر زنده بودن عامل سببی آن ها، قابل انتقال به گیاهان سالم نیستند. شناخت این اختلالات میتواند در جهت کاهش خسارت بکار کرفته شود. در این مقاله تعدادی از این عارضه ها همچون: اثرات باد، خسارت سرما، کمی یا زیادی آب، اختلالات فیزیولوژیک خرما با عوامل نا شناخته همانند: خشکیدگی انتهایی برگ، نوک سیاه، میان بریدگی، نوک سفید، اختلال برحی، داغ سیاه، تنه جوش معیوب، کمبود های عناصر غذایی در خرما و خسارت ناشی از کود دهی نادرست مورد بحث قرار خواهند گرفت. اطلاعات ارائه شده در این مقاله عمدتا از گزارش های سازمان غذا و کشاورزی سازمان ملل متحد جمع آوری گردیده است.