سال انتشار: ۱۳۹۰

محل انتشار: دومین کنفرانس ملی پژوهشهای کاربردی منابع آب ایران

تعداد صفحات: ۷

نویسنده(ها):

محمدرضا حسنلو – استادیار و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان
محمد هاشمی – دانشجوی کارشناسی عمران و عضو باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه آزاد اسلا

چکیده:

با توجه به کمبود منابع آب و ارزش بالای آن، کشورهای کم آب مفهوم جدیدی به نام اب مجازی را جهت تعیین استراتژیهای تولید صنعتی و کشاورزی خود برگزید ند. آب مجازی مقدار آبی است که یک کالا یا یک فرآورده کشاورزی، طی فرآیند تولید، آن را مصرف می نماید تا به مرحله تکامل بر سد و مقدار آن معادل جمع کل آب مصرفی در مراحل مختلف زنجیره تولید از لحظه شروع تا پایان می باشد. اصطلاح مجازی در این تعریف بدان معناست که بخش عمده آب مصرف شده طی فرآیند تولید، در محصول نهایی وجود فیزیکی نداشته و بخش بسیار ناچیزی از آب مصرفی در پایان به عنوان آب واقعی در بافت محصول باقی خواهد ماند. با توجه به میزان پایین مقدار بارش متوسط سالانه در کشور های خشک و نیمه خشک و کمبود منابع آب قابل دسترس، کاربرد آب مجازی می تواند به عنوان راهکاری مهم و اساسی در مدیریت منابع آب از جنبه های گوناگون، از جمله مدیریت بحران آب و خشکسالی کارساز باشد. نحوه مصرف منابع آب، صرفه جویی در میزان آن و تجارت آب جهانی می تواند زمینه ساز دستیابی به توسعه پایدار در بخش آب گردد. لازم به ذکر است که در آینده موضوع آب مجازی از اهمیت ویژه ای در برنامه ریزی و سیاست گذاری کلان آب برخوردار خواهد شد