سال انتشار: ۱۳۹۱

محل انتشار: دومین کنفرانس برنامه ریزی و مدیریت محیط زیست

تعداد صفحات: ۹

نویسنده(ها):

شیرین کیا – دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع
سید مهدی جعفری – استادیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده:

باتوجه به ظرفیت بالای کارخانجات صنایع غذایی، ضایعات و پسماندهای زیادی تولید می شود که به خاطر وجود مواد مغذی در آنها می تواند باعث افزایش BOD و COD در شبکه فاضلاب شود و مشکلات زیست محیطی را در پی داشته باشد. اما می توان از این پسماند ها مواد با ارزش افزوده تولید کرد. از ضایعات کارخانجات لبنی می توان به آب پنیر اشاره کرد که در تولید شیر خشک، بیسکوئیت، نوشابه، صنایع نانوایی و… به کار می رود. از ضایعات غلات می توان علاوه بر خوراک دام در تولید کود، کمپوست، سوخت، پوشش خاک و… استفاده کرد.از ضایعات جامد آلی گوشت/ کود، از خون / پروتئین، از پوست و استخوان و../ ژلاتین تولید می شود. از دانه و پوست حاصل از پسماندهای کارخانه رب گوجه فرنگی می توان رنگدانه طبیعی لیکوپن، مواد قوام دهنده، پروتئین و غیره تولید کرد. همچنین از کنجاله حاصل از دانه های روغنی، ملاس نیشکر، باقیمانده مرکبات، تفاله انگور، ضایعات خرما می توان محصولات با ارزش تولید کرد.