سال انتشار: ۱۳۸۸

محل انتشار: همایش ملی علوم آب، خاک، گیاه و مکانیزاسیون کشاورزی

تعداد صفحات: ۶

نویسنده(ها):

مهدی صیدی – گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام

چکیده:

گوجه فرنگی یکی از سبزیجات بسیار مهم در سراسر دنیا بوده که هم در باغچه های خانگی و هم در سطح وسیع برای مصرف تازه بصورت سالاد و یا فر آوری شده یعنی سس، رب، کچاپ و آب گوجه فرنگی کشت می شود. اما این سبزی به بیش از ۲۰۰ نوع بیماری حساس است که بیماریهای ویروسی از مخرب ترین آن ها بوده و از بین بیماری های ویروسی نیز بیماری پیچیدگی بر گ ۱ یکی از خطرنا کترین بیماری های گوجه فرنگی محسوب می شود. این بیماری در ایران مشاهده شده و نژاد ایرانی آن در منابع بین المللی با پسوند IR- معرفی میشود. خسارت ناشی از این بیماری خصوصاً در نقاط گرمسیری و نیمه گرمسیری و در فصل تابستان میتواند بین ۷۰ تا ۱۰۰ درصد کل محصول باشد. کنترل این بیماری با استفاده از سموم شیمیایی هزینه بر بوده و برای سلامت مصرف کننده نیز مضر میباشد. از طرفی در برخی موارد به دلیل مقاومت بعضی از نژادهای این ویروس در برابر سموم مصرفی، مبارزه شیمیایی در کنترل این بیماری بی تأثیر می باشد. لذا در این مقاله سعی شده است روشهای مهم کنترل این بیماری را که در نقاط مختلف دنیا در قالب مدیریت تلفیقی ویروس TLCV و یا ناقل آن استفاده میشوند، به اختصار شرح داده شود.