سال انتشار: ۱۳۹۰

محل انتشار: پنجمین همایش تخصصی مهندسی محیط زیست

تعداد صفحات: ۱۰

نویسنده(ها):

مریم دقتی فر – کاردان محیط زیست اداره حفاظت محیط زیست شهرستان شاهین شهر و میمه
شیوا قاضی زاده احسانی –
مهران شنتیانی – مسئول اداره حفاظت محیط زیست شهرستان شاهین شهر و میمه
معصومه نیرومند –

چکیده:

در سرتاسر تاریخچه زندگی بشر به نظر می رسد که بین امراض و مواد زاید جامد رابطه ای وجود داشته است. از زمانی که بشر برای تهیه غذای مورد نیاز خود تلاش کرده است از مواد جامد بعنوان کود برای محصولات کشاورزی استفاده نموده است. کمپوست از کلمه لاتین Compositusگرفته شده که به معنای مرکب یا مخلوط و گاهی در فارسی به کود آمیخته مشهور است. در طی فرآیند کمپوست کردن بر اثر فعالیت میکروارگانیسمها مواد آلی تجزیه شده و گرما تولید می شود. گرمای تولید شده قادر است تا عوامل بیماریزا نظیر باکتریها، ویروسها و تخم انگلها را نابود کند. هم اکنون در بسیاری از کشورهای جهان کمپوست با در نظر گرفتن شرایط عملی و مسائل زیست محیطی و بهداشت محیطی، جنبه های اقتصادی، میزان و کیفیت زباله بطرق مختلف صنعتی و غیر صنعتی تهیه می گردد بطوریکه در سالهای اخیر صنعت تولید کمپوست در جهان بسیار گسترده و پیشرفته شده است. وجود سموم آلی و معدنی، پسماندهای پزشکی و صنعتی، اندازه ذرات، وجود سنگریزه ها ، شیشه، پلاستیک غلظت بالای فلزات سنگین از مهمترین معایب تولید کمپوست مخلوط در مقایسه با بیوکمپوست و یا ورمی کمپوست می باشد. تولید کمپوست مخلوط حاصل از زباله های شهری در سالهای اخیر در ایران با احداث کارخانه های تولید کمپوست با صرف هزینه های گزاف بالغ بر میلیاردها تومان رونق یافته است، عدم آشنایی با بهره برداری ، مشکلات ناشی از جمع آوری سنتی پسماند ها و ناآشنایی با ترکیب زباله شهری باعث گردیده است. با توجه به تنوع جمعیت های مصرف کننده کمپوست(از کشاورز استفاده کننده از کود تا فرد مصرف کننده محصولات گیاهی که با کمپوست رشد کرده اند) و خطرات بالقوه آلاینده های موجود در آن که سلامت انسان را به خطر می اندازد لازم است تا خطرات ناشی از مصرف کمپوست مخلوط زباله های شهری بر روی سلامت عمومی جامعه و محیط زیست بررسی شود. که در این مقاله با بررسی مقالات مختلف داخلی و خارجی و مراجعه به سایتها و بازدید های میدانی از کارخانه کمپوست شاهین شهر اطلاعات مورد نظر تهیه گردید