سال انتشار: ۱۳۸۹

محل انتشار: سومین سمینار بین المللی دانه های روغنی و روغنهای خوراکی

تعداد صفحات: ۹

نویسنده(ها):

منوچهر بهمئی – دانشکده شیمی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال، تهران، ایران
فرانک کلانتری – کیلومتر ۸ جاده قدیم کرج، کارخانه صنعتی بهشهر، آزمایشگاه تحقیقات
مونا مه آبادی – دانشکده شیمی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال، تهران، ایران
محمد ربانی – دانشکده شیمی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال، تهران، ایران

چکیده:

عصاره های برگ چای سبز و گیاه رزماری سرشار از آنتی اکیبدانت طبیعی هستند. آنتی اکسیدان های طبیعی می توانند از اکسیداسیون روغنها جلوگیری کنند و اثرات سودمندی نیز بر سلامت انسان دارند. در این تحقیق عصاره آنتی اکسیدانی برگ چای سبز و گیاه رزماری با ۴ روش آب داغ، هگزان، متانولی و انانولی استخراج شد و به دنبال آن خشک گردید. جهت گزینش مناسب ترین روش استخراج آنتی اکسیدانی بر اساس افزایش مقاومت روغن نمونه هایی با غلظت های یکسان ۲۰۰۰ppm) این عصاره ها در روغن آفتابگردان تصفیه شده بدون انتی اکسیدانتتهیه شد و مقاومت اکسیداتیو آن ها توسط دستگاهRancimat اندازه گیری شد. همچنین فعالیت آنتی اکسیدانی آنها توسط کمی پراکسیدPV) در فواصل زمانی ۸ ساعته بمدت ۳۰ روز از طریق اندازه گیری زمان القا و فاکتور محافظت تعیین گردید. سپس فعالیت انتی اکسیدانی این عصاره ها نسبت به هم و با آنتی اکسیدان سنتزی BHT در دو غلظت ۴۰ و ۷۰ppm مقایسه گردید. نتایج نشان می دهد که ۱- روش اتانولی مناسب ترین روش استخراج آنتی اکسیدانی چای سبز و رزماری می باشد. ۲- آنتی اکسیدان طبیعی چای سبز و گیاه رزماری نسبت به انتی اکیسیدان سنتزی BHT در برابر اکسیداسیون حرارتی روغن مقاومت بیشتری نشان می دهند. ۳- غلظت های آنتی اکسیدانیppm 1500 -2500 برای استفاده در محصولات روغن توصیه می شود.