سال انتشار: ۱۳۹۰

محل انتشار: همایش ملی صنایع غذایی

تعداد صفحات: ۴۸

نویسنده(ها):

حسن نوبهاری – کارشناس مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام استان سمنان

چکیده:

در دنیای ماشینی و پر از مشغله امروز علوم صنایع غذایی به کمک تکنولژی آرامش و آسودگی را به جامعه هدیه می کند . مردم خیلی نگران خورد و خوراک خود نیستند ، برای تهیه برخی کالاها نیاز نیست به شهر یا کشور خاصی سفر کننیم .زیرا امروز بسیاری از فرآورده ها و انواع خوراک بصورت صنعتی تولید و در سطح وسیعی توزیع می شود . فرآورده های دامی یکی از مهمترین و شاخصترین نمونه های است که می توان به آن اشاره کرد . با این وجود بدلیل تنوع زیاد فرآورده های لبنی ، برخی از آنها هنوز ناشناخته مانده اند . یکی از فرآورده های بسیار با ارزش که عموم مردم کمتر با آن آشنا هستند شیر شتر و فرآورده های حاصل از آن است . مقدار تولید شیر بوسیله شتر بین ۳/۵لیتر در شرایط بیابان تا ۴۰ لیتر در شرایط بسته گزارش شده است در مقایسه با شیر گاو شیر شتر دارای دارای ویتامین C خاکستر ، سدیم ، پتاسیم ؛ فسفر ؛ روی ، آهن و منگنز بیشتری است . همچنین چربی شیر شتر نسبت به گاو دارای اسید چرب اشباع کمتری است . عوامل متعددی بر ترکیب شیر شتر موثر است . با توجه به بسیاری از گزارشهای موجود شیر شتر دارای ۲/۹ تا۵/۵ درصد چربی پروتئین و ۲/۹تا ۵/۸ درصد لاکتوز و ۰/۳۵تا ۰/۹۰ درصدخاکستر و ۸۶/۳ تا ۸۸/۵ درصد آب و ۸/۹ تا ۱۴/۳ درصد مواد جامد غیرچبی NSF میب اشد درمناطق و کشورهایمختلف بصورت بومی و سنی از شیر شتر فرآورده های متنوعی تهیه می شود . به کمک دانش و تکنولژی صنایع غذایی می توان این فرآورده ها را بصورت صنعتی تولید و بدنیا عرضه کرد . در این مقاله که حاصل بررسی و مطالعه کتب و مقالات بسیاری است تلاش شده شیر شتر و فرآورده های مختلف آن معرفی شود . با این امید که در آینده نزدیک شاهد عرضه این محصولات در اغلب فروشگاه ها باشیم