سال انتشار: ۱۳۹۱

محل انتشار: شانزدهمین همایش انجمن زمین شناسی ایران

تعداد صفحات: ۷

نویسنده(ها):

حکیمه اسگندرخانی – کارشناس حفاظت و بهره برداری از منابع آبهای زیرزمینی اداره منابع آب شه
حمید صدیق – استادیار، گروه زمین شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه

چکیده:

ترکیبات شیمیایی آب زیرزمینی در طول مسیر جریان و با گذشت زمان تغییر میکند و از کیفیت آن در طول مسیر کاسته می شود. بر این اساس در برخی از نواحی دشت عجب شیر، آب زیر زمینی تحت تاثیر پدیده اختلاط با آب شور موجود در زیرسفره (آب فسیل یا آب دریاچه ارومیه) قرار گرفته وکیفیت آن تغییر می یابد. همچنین در نواحی غرب و جنوب غربی پدیده تبخیر بر روی کیفیت آب زیر زمینی تاثیر می گذارد . به طور کلی تمام نمونه ها ی آب زیرزمینی دشت عجب شیر دارای TDS پایین تر از ۱۰۰۰۰ میلی گرم در لیتر هستند و بر این اساس به دو گروه آب شیری (TDS<1000mg/l) که عمدت اً مناطق شمالی دشت و مناطق تغذیه را شامل می شوند و گروه آب لب شور (۱۰۰۰mg/l< TDS <10000 mg/l) که در نمونه های مناطق جنوبی، غربی و شرقی دشت وجود دارند تقسیم می شوند. در این مقاله سعی شده با مقایسه آمار سالهای ۱۳۸۵ تا ۱۳۸۹ علل نفوذ آب شور در لایه های آبدار ساحلی منطقه عجب شیرو منشاء نیترات در آبهای زیرزمینی دشت مورد بررسی قرار گیرد . لازم به ذکر است که در این بحث به جای آب لب شور از لفظ آب شور که اصطلاح کلی و جا افتاده ای است استفاده خواهد شد.