سال انتشار: ۱۳۸۹

محل انتشار: ششمین کنگره ملی مهندسی ماشینهای کشاورزی و مکانیزاسیون

تعداد صفحات: ۶

نویسنده(ها):

امیر شمسا – دانشجو
غلامرضا چگینی – عضوهیئت علمی پردیس ابوریحان دانشگاه تهران

چکیده:

اغلب محصولات کشاورزی دارای رطوبت اولیه بالایی می باشند که به همین علت به شدت در معرض افت کیفیت قرار میگیرند.آب درون مواد طی عملیات خشک شدن تبخیر می شود که این باعث کم شدن فعالیت میکروارگانیسمها در مواد غذایی و در نتیجه نگهداری بهتر محصول از لحاظ بیولوژیکی می شود. با توجه به ضایعات بالای محصولات کشاورزی و نیز مواد غذایی می بایست در کنار داشتن سیستم های مدرننگهداری از روش هایی مانند خشک کردن برای تبدیل کردن این محصولات فاسد شدنی به محصولات با ماندگاری طولانی استفاده کنیم که بتوان آنها را با کمترین تجهیزات کنترل و برای دوره زمانی طولانی تری نگهداریکرد( ۳). خارج کردن آب از محصول نیازمند صرف انرژی بسیار بالایی می باشد. راندمان خشک کن با توجه به دو عامل زمان و انرژی باید از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه باشد.نفوذ گرماییپایین و سخت شدن سطح محصول اصلی ترین دلیل کند بودن عملیات خشک کردن در روش هوای داغ می باشد. .( تیره شدن محصول و از بین رفتن بعضی از املاح و مواد مهم محصول از دیگر مضرات این روش است( ۶با افزایش تقاضا برای محصول با کیفیت بالا و نیز عملیات ساده تر وکمتر و صرفه جویی در مصرف انرژی، نیاز بیشتری به تحقیق و بررسی عوامل موثر در جهت نیل به اهداف فوق احساس شد. که این امر، نیازمند طراحی وساخت سیستم های جدید با استفاده از آخرین تکنولوژی های بدست امده می باشد. تکنولوژی های جدید در سال های اخیر در جهت افزایش نرخ خشک کردن و بهبود کیفیت محصول نهایی به موفقیت های قابل توجهی دست یافته اند( ۱۰ ). تشعشع مادون قرمز سالهاست در علوم مختلف پزشکی و صنعتی بصورت کارآمدی مورد استفاده قرار میگیرد. کاربرد انرژی مادون قرمز برای خشک کردن محصولات کشاورزی در جهت حفظ و نگهداری بهینه این محصولات روشی نسبتا نوین می باشد( ۹). هدف از این پژوهش طراحی و ساخت خشک کن مادون قرمز باراندمان بالا،هزینه پایین و راه اندازی ساده و ارزیابی کارکرد آن می باشد.