سال انتشار: ۱۳۹۰

محل انتشار: اولین کنفرانس ملی هواشناسی و مدیریت آب کشاورزی

تعداد صفحات: ۷

نویسنده(ها):

محمدجواد مانشتی – کارشناس گروه مهندسی آب دانشگاه رازی کرمانشاه
امیرقدس مطهری – دانشجوی گروه مهندسی آب دانشگاه رازی کرمانشاه
هوشنگ قمرنیا – دانشیار گروه مهندسی آب دانشگاه رازی کرمانشاه
سهیلا امیریان – کارشناس گروه مهندسی آب دانشگاه رازی کرمانشاه

چکیده:

تبخیر یک فرآیند فیزیکی است که در آن انرژی حرارتی موجب تغییر حالت آب از مایع به گاز می شود. در هواشناسی وهواشناسی کشاورزی قسمتی از ریزشهای جوی را که از سطح زمین و آب های آزاد مستقیماً به بخار تبدیل شده و وارد جومیشود اصطلاحاً تبخیر میگویند. یکی از عوامل محیطی بسیار مهم در هر منطقه میزان تبخیر آب در آنجا است که بهپارامترهای مختلفی نظیر دما، رطوبت هوا، سرعت باد و… بستگی دارد؛ در هواشناسی اندازهگیری میزان تبخیر در طول شبانه-روز از اهمیت بالایی برخوردار است و برای اندازهگیری آن روشهای متفاوتی وجود دارد که یکی از رایجترین روشها استفاده ازتشت تبخیر است؛ تشت تبخیر وسیل های برای اندازه گیری میزان تبخیر روزانه است که داده های آن بر حسب دهم میلیمترگزارش میشود. کاربرد اصلی تشت تبخیر در کشاورزی، تعیین مقدار و فواصل زمانی آبدهی به محصولات کشاورزی است. در ایران از تشت تبخیر کلاس A آمریکایی استفاده می شود و به دلایل فنی و نبود فناوری لازم از تشتهای تبخیر خودکار استفاده نمی شود. بر همین اساس اقدام به طراحی و ساخت تشت تبخیر کاملاً خودکارنموده و با تغییر روش اندازه گیری آن و استفاده از دبی سنج، دقت کار به ۰,۳۹ میکرومتر افزایش داده شده است. این تشت تبخیر پس از نصب در محل مورد نظر، به صورت کاملاً خودکار ارتفاع آب را اندازه گیری نموده و نتایج را جهت استفاده به صورت آنلاین در اینترنت و در صورت لزوم به تلفن همراه کاربر می فرستد. در ضمن این دستگاه با توجه به حافظه ی فلشی که بر روی آن نصب شده است، می تواند کلیه ی داده ها را برای مدت چند سال در خود ذخیره نموده و از طریق کابل و درگاه USB به کامپیوتر انتقال دهد.