سال انتشار: ۱۳۹۰

محل انتشار: همایش ملی صنایع غذایی

تعداد صفحات: ۲۱

نویسنده(ها):

محسن مصطفائی یونجالی – مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی
فریدون ابراهیم زاده –
علی حسین حسین پور – ۲ – اداره کل دامپزشکی استان اردبیل

چکیده:

به طور کلی، عسل ارگانیک، به عسلی گفته می شود که زنبورعسل از گل گیاهانی که بدون مصرف آفت کش ها،کودهای شیمیایی و ترکیبات اصلاح شده ژنتیکی کشت شده اند، شهد جمع آوری کرده و پس از فرآوری آنرا به عسل تبدیل می کند. اهمیت عسل ارگانیک در سالم بودن محصول و کیفیت مطلوب و طبیعی آن است، که در اختیار مصرف کنندگان قرار گرفته و رضایت مصرف کننده را فراهم می آورد. از طرفی چون قیمت آن گران می باشد منبع درآمد خوبی برای تولید کنندگان محسوب می گردد. در بررسی روشهای تولید عسل ارگانیک یکی از مهمترین مسائل حرکت به سوی کشاورزی ارگانیک می باشد. برای نیل به این هدف دو راه اساسی لازم است. اول تهیه استاندارد محصولات ارگانیک و استفاده از برچسب های مربوطه بر روی محصولات تولیدی با نظارت سازمان های تایید ارگانیک و دیگری شناسایی و تهیه نقشه مناطقی که قابلیت کشاورزی و زنبورداری ارگانیک را داشته باشند. این امر در کشور ما از تاریخچه قابل قبولی برخوردار نیست لذا، لازم است مسئولین امر برای تهیه استاندارد تولیدات ارگانیک و تاسیس سازمان های تایید ارگانیک و تهیه نقشه مناطق کشاورزی ارگانیک اقدام نمایند. این امر در کشورهایی مثل فرانسه، بریتانیا، استرالیا وزلاندنو اجرا شده است. در پرورش زنبورعسل ارگانیک اقدامات اصلی، مدیریت و کارهایی که بر روی زنبورها انجام می شود به طور جهانی مشابه اند، تنها تنوع، مربوط به نواحی و زمان شکوفایی گیاهان مهم شهدزا و گرده زا می باشد. مدیریت بیولوژیک زنبوران عسل پدیده جدیدی نیست. اصولاً شبیه شیوه زنبورداری اجدادمان که در گذشته اجراء می شده است. در برنامه های دراز مدت تولید عسل ارگانیک، داروهای شیمیایی که امروزه به سادگی در درمان بیماریها، آفات و انگلهای زنبور عسل بکار میروند ، جایی ندارند