سال انتشار: ۱۳۸۹

محل انتشار: اولین همایش ملی پروبیوتیک و محصولات فراویژه

تعداد صفحات: ۹

نویسنده(ها):

سعید میردامادی – عضو هیئت علمی سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران
مسعود فراح پور –
عزیز محسنی فرزانه –

چکیده:

امروزه پروبیوتیک ها به عنوان عوامل درمانی بسیاری از بیماریهای گوارشی، عوامل افزایش رشد، تامین ویتامین ها ، اسیدهای آمینه و ممانعت کننده از رشد بسیاری از عوامل پاتوژن در داخل بدن و یا در محیط زیست مطرح شده اند . در ژاپن هشتاد نوع Functional food وجود دارد که بنام FOSHO که پروبیوتیک ها نیز از آن جمله هستند. پروبیوتیک از سال ۱۹۹۷ در جهان مصرف گسترده یافت و بسیاری از صاحبان صنایع لبنی به تولید آن روی آوردند. مطالعات انجام شده در ۹ کشور اروپائی، انگلیسی، فرانسه، آلمان، اسپانیا، بلژیک، هلند، دانمارک، فنلاند و سوئد نشان داده است که در سال ۱۹۹۷ ، مصرف پروبیوتیک ها ۲۵۰ میلیون کیلو گرم بوده است که از این مقدار ۹۰ میلیون کیلوگرم به ارزش ۲۱۹ میلیون دلار مربوط به کشور فرانسه است. بیفیدوباکترها و باکتری های لاکتیکی از پروبیوتیک ها هستند که بطور وسیعی در غذای انسان و حیوان استفاده می شوند. آنها علاوه بر تولید ویتامین ها و فاکتورهای رشد متعدد، چندین عامل ممانعت کننده رشد میکروبی نظیر اسید لاکتیک ، باکتریوسین و بخصوص نیسین تولید می نمایند نیسین تنها باکتریوسینی است که تاکنون به عنوان نگهدارنده مجاز کاربرد غذایی یافته است . در یک سری مطالعه لاکتوباسیل ها و بیفیدو باکترهای بومی ایران از لبنیات محلی شهرستانهای مختلف جداسازی گردیدند. سویه ها از نظر تولید اسید لاکتیک ، باکتریوسین ، کاتالاز و عوامل دیگر ممانعت کننده از رشد مورد ارزیابی قرار گرفت . سویه های جدید جداسازی شده ثبت گردید و مراحل تولید نیمه صنعتی پروبیوتیک ، نیسین ، استارتر کالچرهای صنایع لبنی و اسید لاکتیک در فرمانتورهای نیمه صنعتی ۲۰، ۴۰ و ۷۵۰ لیتری مورد ارزیابی قرار گرفت. پروبیوتیک های تولیدی در ماست ، پنیر و نیسین تولیدی نیز به فرم های نانوفرمولاسیون در لیپوزوم و بصورت آزاد در پنیر و بر روی سویه های پاتوژن و فاسدکننده مواد غذایی ارزیابی گردید.