سال انتشار: ۱۳۹۰

محل انتشار: نخستین همایش ملی تولید و فرآوری خربزه

تعداد صفحات: ۵

نویسنده(ها):

علی کاخکی – پژوهنده و عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضو
علیرضا سبحانی –

چکیده:

دسترسی به بذور توده های اصلاح شده خربزه cucumis melo همراه با دانش فنی و مدیریت صحیح در استفاده از نهاده ها و ابزارها امکان تولید محصول با کیفیت و کمیت مناسب را فراهم می کند تولید محصول تحت شرایط ایزولاسیون کافی استفاده از حشراتگرده افشان واعمال مدیریت تلفیقی درکنترل آفات و بیمارها بکارگیری روشهای ابیاری نوین همراه با تغذیه گیاهی مناسب از راه کارهای مهم مدیریت مزرعه تولید بذر به شمار می روند تولید بذر بسیاری از گیاهان زراعی از جمله خربزه باید درمناطقی صورت گیرد که بیشترین یمزان سازگاری با آن وجود داشته باشد علاوه بر آن تکثیر متوالی بذر خربزه منجر به تغییر تدریجی ریخته وراثتی گیاه شده و منجر به ظهور برخی از صفات نامطلوب می شود. بطوریکهباعث تغییر خصوصیات یک توده بذری می شود. در اختیار داشتن هسته اولیه بذر Nucleus)و تکثیر طبقات بذری سوپرالیتSuper Elite، و مادریFundation Seed شرط لازم برای تولید بذر گواهی شدهCertified Seedمی باشد.تولید وتکثیر طبقات بذری اولیه در مراکز تحقیقاتی و تکثیر بذر گواهی شده توسط شرکت ها و افراد حقیقی و زیرنظر کارشناسان و متخصصان امکان پذیر میب اشد. بسیاری از محققان بر این باورند که اهمیت فراوزی بذر بسیاری از گیاهان کمتر از تولید و اصلاح آنها نیست چرا که پتانسیل کامل یک بذر اصلاح شده پس از فراوری می تواند به مرحله ظهور برسد. براین اساس در مورد بذر خربزه با توجه به وفور عوامل بیماریزای قارچی در اغلب مناطق کشت و آسیب پذیری بالای گیاه چه ضرورت انجام عملیات فراوری بذر بیشتر احساس می شود