مقاله تنوع مورفولوژیکی و فنولوژیکی و ترکیب شیمیایی مغز ژنوتیپ های پسته منطقه فیض آباد خراسان که چکیده‌ی آن در زیر آورده شده است، در ۱۳۹۲ در مجله به نژادی نهال و بذر (نهال و بذر) از صفحه ۴۰۵ تا ۴۲۱ منتشر شده است.
نام: تنوع مورفولوژیکی و فنولوژیکی و ترکیب شیمیایی مغز ژنوتیپ های پسته منطقه فیض آباد خراسان
این مقاله دارای ۱۷ صفحه می‌باشد، که برای تهیه‌ی آن می‌توانید بر روی گزینه‌ی خرید مقاله کلیک کنید.
کلمات مرتبط / کلیدی:
مقاله پسته
مقاله ژنوتیپ های نر و ماده
مقاله صفات مورفولوژیکی
مقاله درصد پروتئین و چربی مغز

نویسنده(ها):
جناب آقای / سرکار خانم: طایفه علی اکبرخانی سمیه
جناب آقای / سرکار خانم: طلایی علیرضا
جناب آقای / سرکار خانم: فتاحی مقدم محمدرضا

چکیده و خلاصه‌ای از مقاله:
پسته به دلیل ویژگی دو پایه بودن و هتروزیگوسی بالا، تنوع ژنتیکی نسبتا بالایی دارد و مغز آن حاوی پروتئین و مواد معدنی است. در این پژوهش ۴۰ ژنوتیپ نر و ماده پسته از منطقه فیض آباد خراسان با استفاده از صفات مورفولوژیکی، فنولوژیکی و ترکیبات شیمیایی مغز (۲۵ ژنوتیپ ماده) مورد ارزیابی قرار گرفتند. صفت هایی چون تاج پوش درخت، رشد سالیانه، تراکم جوانه مرکب و زمان ایجاد گل آذین و برگ با داشتن ضریب تغییرات بالا، بیشترین تنوع را نشان دادند. همبستگی های مثبت و منفی بین صفات اندازه گیری شده وجود داشت که بعضی از آن ها از جمله همبستگی های مربوط به صفات فنولوژیکی با صفات مربوط به میوه، جوانه و گل قابل توجه بود. میزان پروتئین مغز در ژنوتیپ ها ۱۶٫۲ تا ۳۲٫۸ درصد و چربی ۴۵ تا ۵۷ درصد برآورد شد که بیشترین مقدار چربی در پسته گرمه ریز ۱ بود. حداکثر مقدار فسفر و آهن نیز به ترتیب ۰٫۷۳ درصد و ۶۲٫۴ ppm بود که بیشترین مقدار آهن در ژنوتیپ ۲۴ و بیشترین مقدار فسفر در ژنوتیپ ۱۹ بود. تجزیه خوشه ای داده های مورفولوژیکی ژنوتیپ های ماده را به هفت گروه و ژنوتیپ های نر را به دو گروه تقسیم کرد. در بین ژنوتیپ های ماده، تعدادی از ژنوتیپ ها چون بادامی سفید ۱، سفید صابونی ۲، گرمه سیاه و قرمز زودرس بر اساس صفاتی چون اندازه، خندانی، درصد پروتئین و درصد چربی مغز برتری نسبی داشتند.