سال انتشار: ۱۳۹۱

محل انتشار: هفتمین کنگره ملی مهندسی ماشین های کشاورزی و مکانیزاسیون

تعداد صفحات: ۸

نویسنده(ها):

جعفر قزلباش – دانشگاه آزاد اسلامی واحد ابهر، گروه مهندسی مکانیک، ابهر، ایران
مجتبی مرادی – دانشگاه آزاد اسلامی واحد ابهر، گروه مهندسی مکانیک، ابهر، ایران
پیام فقیهی – دانشگاه آزاد اسلامی واحد هیدج، گروه مهندسی مکانیک، هیدج، ایران
گلناز حدادی – دانشگاه آزاد اسلامی واحد ابهر، گروه مهندسی مکانیک، ابهر، ایران

چکیده:

بر اساس گزارش FAO ایران در سال ۲۰۰۹ با تولید حدود ۴۴۶۶۴۷ تن بزرگترین تولید کننده و صارد کننده پسته در جهان بوده است. حفظ رتبه اول ایران در زمینه صادرات پسته نیازمند افزایش کیفیت فرآوری محصول پسته است. طراحی دستگاه هاس فرآوری هر محصول نیازمند شناخت صحیحی از خصوصیات فیزیکی آن محصول می باشد. خصوصیات فیزیکی پسته و مغز آن برای طراحی تجهیزات فرآوری، انتقال، سورتینگ و جداسازی مهم است. طراحی این گونه دستگاه های بدون توجه به این مسائل ممکن است نتایج ضعیفی را به بار اورد. بنابراین تعیین و توجه به این مشخصات نقش مهمی دارد. در این مطالعه برخی از خصوصیات هندسی و فیزیکی مورد نیاز در طراحی دستگاه های فراوری پسته تعیین شده است. برای تعیین خصوصیات ابعادی پسته ها از روش پردازش تصویر استفاده شد. بررسی سه بعدی پسته ها مستلزم تصویر برداری از سه طرف پسته است. این کار بار استفاده از ترکیب دو آینه تخت با زاویه ۴۵ درجه و یک دوربین CCD انجام شده است. برای تعیین خصوصیات هندسی، تصاویر مربوط به ۱۰۰ پسته خندان، ۱۰۰ پسته غیر خندان و ۱۰۰ مغز پسته ارقام اوحدی، اکبری و کله قوچی از محصول سال ۸۹ یاغات رفسنجان، مورد بررسی قرار گرفت. خصوصیات اندازه گیری شده شامل مساحت نسبت ظاهری، فشردگی، قطر متوسط، محیط، شعاع میانه و کرویت تصویر میانی، و تصاویر کناری است. همچنین شعاع ماکزیمم و مینیمم میانه هر سه تصویر و کرویت پسته مورد محاسبه قرار گرفته است. زاویه اصطکاک استاتیکی نیز به عنوان خصوصیت فیزیکی موثر در بحث انتقال محصول با استفاده از نقاله برای پسته های خندان، غیر خندان و مغز پسته بر روی سه سطح شیشه، استیل و PVC تعیین گردید.