مقاله تجزیه ژنتیکی مقاومت به نژادهای قارچ Magnaporthe grisea عامل بیماری بلاست در چند رقم برنج ایران که چکیده‌ی آن در زیر آورده شده است، در ۱۳۹۲ در مجله به نژادی نهال و بذر (نهال و بذر) از صفحه ۴۲۳ تا ۴۴۱ منتشر شده است.
نام: تجزیه ژنتیکی مقاومت به نژادهای قارچ Magnaporthe grisea عامل بیماری بلاست در چند رقم برنج ایران
این مقاله دارای ۱۹ صفحه می‌باشد، که برای تهیه‌ی آن می‌توانید بر روی گزینه‌ی خرید مقاله کلیک کنید.
کلمات مرتبط / کلیدی:
مقاله برنج
مقاله بیماری بلاست
مقاله اجزای مقاومت
مقاله ترکیب پذیری
مقاله اثر ژنی
مقاله وراثت پذیری

نویسنده(ها):
جناب آقای / سرکار خانم: مومنی علی
جناب آقای / سرکار خانم: موسی نژاد صدیقه

چکیده و خلاصه‌ای از مقاله:
به منظور مطالعه ساختار ژنتیکی مقاومت ارقام برنج در مقابل بیماری بلاست، آزمایشی با استفاده از پنج رقم برنج طارم اهلمی، دمسیاه، ندا، دشت و سان هوان ژان-۲ در قالب طرح دیالل یک طرفه انجام شد. ده تلاقی حاصل به همراه والدین آن ها، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار برای اجزای مقاومت به بیماری بلاست شامل تعداد لکه اسپورزا، اندازه لکه و سطح آلوده برگ در گلخانه با استفاده از چهار نژاد قارچ عامل بیماری به طور جداگانه ارزیابی شدند. تجزیه واریانس تفاوت های معنی داری را برای کلیه صفات در ارقام والدینی نشان داد. تجزیه ترکیب پذیری صفات مختلف بر اساس روش دوم و مدل مختلط B گریفینگ حاکی از وجود تفاوت های معنی دار واریانس های ترکیب پذیری عمومی و خصوصی برای این صفات بود. در اغلب صفات میزان واریانس ترکیب پذیری عمومی بر ترکیب پذیری خصوصی برتری داشت که حاکی از برتری اثر افزایشی ژنی بر نوع غیر افزایشی آن در کنترل این دسته از صفات بود. ارقام ندا، دشت و سان هوان ژان-۲ ترکیب پذیری عمومی خوبی برای اجزای مختلف مقاومت نشان دادند. اغلب تلاقی های بین ارقام حساس و مقاوم دارای ترکیب پذیری خصوصی معنی داری در جهت افزایش مقاومت بودند. تجزیه و تحلیل ژنتیکی به روش هیمن همچنین حاکی از اهمیت دو اثر افزایشی و غیرافزایشی ژنی در کنترل مقاومت در مقابل نژادهای عامل بیماری بود و توزیع متقارنی از ژن های غالب و مغلوب با اثر ژنی غالبیت و غالبیت ناقص وجود داشت.