سال انتشار: ۱۳۹۱

محل انتشار: اولین همایش ملی دانشجویی بیوتکنولوژی

تعداد صفحات: ۱

نویسنده(ها):

غلامعلی شریف عرب – نویسنده و ارائه دهنده مقاله: دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان
روشنک رفیعی نظری – عضو هیئت علمی گروه مهندسی علوم صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد د
حسین جلالی – عضو هیئت علمی گروه مهندسی علوم صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد د

چکیده:

پروبیوتیک‌ها به تحریک رشد باکتری‌های مفید روده و یا به کاهش بیماری‌زایی میکروب‌های مضر کمک می‌کنند و اثر بخشی آنها تازمانی است که پروبیوتیک مصرف شود. علاوه بر کمک به گوارش مولکول‌های پیچیده، ترکیباتی مانند ویتامین‌ها و آنتی‌بیوتیک‌های مختلف را تولیدکرده که برای بدن مفید است فراورده های لبنی پروبیوتیک به دلیل داشتن اثرات درمانی و ارزش تغذیه‌ای ویژه، امروزه زمینه ساز تحقیقات گسترده در راستای روش‌های تولید و نگهداری این محصولات و بررسی جنبه‌های تغذیه‌ای و درمانی آن‌ها شده اند. کنترل و پیش بینی رشد باکتری‌های پروبیوتیک در شیر، ازجمله راهکارهای رفع مشکلات فناوری تولید این فراورده‌ها محسوب می‌شود. این تحقیق، باهدف بررسی تاثیر پارامترهای مهم کیفی برای تولید ماست پروبیوتیک لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و کشت آغازگر از طراحی تا گوچی انجام پذیرفت. در این تحقیق، مدلسازی ریاضی جهت بررسی رشد پروبیوتیک ها در ماست با توجه به داده های آزمایشگاهی بوسیله سیستم استنتاج فازی انجام گرفت. روش‌های متعددی برای ارائه مدل از روی داده های ورودی – خروجی وجود دارد که در این تحقیق از استنتاج فازی استفاده شده است. تعیین شرایط مناسب برای رسیدن به حداکثر رشد و کیفیت مطلوب با استفاده استنتاج فازی انجام شد. نتایج بدست آمده نشان داد که با استفاده از منطق فازی می‌توان بهترین پارامترهای کیفیی ماست پروبیوتیک شامل ویژگی‌های اسیدیته ،pH، سینرژیست به خوبی پیش‌بینی کرد. نتایج آزمایش ها و نتایج حاصل از مدل روش استنتاج فازی دارای خطای تخمین بسیار کمی بود.