سال انتشار: ۱۳۹۱

محل انتشار: هفتمین کنگره ملی مهندسی ماشین های کشاورزی و مکانیزاسیون

تعداد صفحات: ۶

نویسنده(ها):

مصطفی جعفریان – کارشناس ارشد مهندسی مکانیک ماشین های کشاورزی و مدرس دانشکده فنی پروف
حسن صدرنیا – استادیار گروه مهندسی مکانیک ماشین های کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
محمدحسین آق خانی – دانشیار گروه مهندسی مکانیک ماشین های کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده:

امروزه استفاده از ترکیبات کلسیم به منظور افزایش استحکام و ممانعت از تخریب سلولی میوه ها مورد توجه محققان می باشد. تحقیقات گذشته نشان داده است، استفاده از ترکیبات کلسیم موجب حفظ استحکام دیواره سلولی میوه سیب می شود. بر این اساس، در این تحقیق کلریدکلسیم دوآبه به صورت ماده پوششی به منظور بررسی میزان حفظ استحکام مکانیکی ارقام مختلف سیب طی دوره انبارمانی استفاده گردید. آزمایش ها در پاییز و زمستان سال ۱۳۸۹ در آزمایشگاه خواص مکانیکی دانشگاه فردوسی مشهد، انجام شد. ابتدا سیب ها با عمل غوطه وری در محلول کلریدکلسیم دوآبه تحت تیمار پوششی قرار گرفتند و سپس به سردخانه منتقل شدند. بعد از گذشت دو ماه سیب ها از سردخانه خارج شدند و اثر غلظتهای مختلف محلول کلرید کلسیم دوآبه (۰ و ۳ و ۶ درصد) و نیز مدت زمان نگهداری در انبار (بدون انبارمانی، ۱ ماه و ۲ ماه) بر روی خواص مکانیکی بررسی شد. پس از تجزیه و تحلیل نتایج به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب تسلیم در سطح ۱% معنی دار است، اما این اثر بر روی چقرمگی و کرنش تسلیم معنی دار نبوده است. مدت % انبارمانی بر مدول الاستیسیته و تنش تسلیم و کرنش تسلیم در سطح ۱% و بر چقرمگی در سطح ۵ معنی دار است. هیچ کدام از آثار متقابل رقم در غلظت، رقم در انبارمانی و غلظت در رقم بر روی مدول الاستیسته و چقرمگی معنی دار نشده است. نتایج نشان داد استفاده از کلرید کلسیم به عنوان ماده پوشاننده موجب می گردد تنش شکست و مدول الاستیسیته به ترتیب ۸/۴ و ۸/۶ درصد افزایش یابد.