سال انتشار: ۱۳۹۰

محل انتشار: اولین کنگره ملی علوم و فناوریهای نوین کشاورزی

تعداد صفحات: ۴

نویسنده(ها):

شهین نوربخش – عضو هیات علمی گروه خاکشناسی دانشگاه شهید باهنر کرمان
عاطفه اسماعیلی – دانشجوی کارشناسی ارشد، بخش خاکشناسی، عضو انجمن پژوهشگران جوان دانشگاه

چکیده:

شوری خاک یکی از عوامل محدود کننده در رشد گیاهان به حساب می آید. تجمع یون های کلر و سدیم در گیاه دررابطه با شوری خاک منجر به اختلال در متابولیسم گیاهان می گردند. مرکبات از جمله گیاهانی هستند که به این دویون حساس اند. در سالهای اخیر باغات مرکبات منطقه شهداد رو به خشک شدن گزارده اند. به منظور بررسی وضعیت شوری و اثرات غلظت زیاد یون های سدیم وکلر در خاک باغات مرکبات منطقه شهداد در استان کرمان مطالعه ای در سال ۱۳۸۶ روی خاک این منطقه صورت گرفت. پس از بررسی اولیه منطقه دو باغ مورد تهدید به خشک شدن انتخاب و نمونه خاک هایی از اعماق متفاوت آنها برداشته شد. سپس در یکی از باغات تا عمق ۶۰ سانتی متری اصلاح بافت خاک به همراه افزودن مقادیری کود دامی پوسیده صورت گرفت. نهال های جوانی در این گودال ها کاشته شد. پس از گذشت ۴ سال از رشد نهال های تازه نمونه خاک هایی برداشت و میزان سدیم و کلر در آنها اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که با اصلاح بافت خاک میزان سدیم و کلر به ترتیب از ۲۱و ۵/۲ به میزان قابل توجهی کاهش یافته و رشد گیاهان نیز بهبود یافت