سال انتشار: ۱۳۹۱

محل انتشار: همایش ملی و جشنواره علمی خرمای ایران

تعداد صفحات: ۸

نویسنده(ها):

احمد غضنفری مقدم – استاد پژوهشکده باغبانی دانشگاه شهید باهنر کرمان

چکیده:

ایران با تولید حدود یک میلیون تن میوه خرما در سال یکی از سه کشور عمده تولید خرما در جهان است. لازم است پس از برداشت میوه خرما تحت یک سری عملیات فرآوری قرار گیرد تا محصولی با کیفیت بالا به بازار عرضه شود. مراحل مختلف فرآوری شامل تمیز کردن، جداسازی، درجه بندی، آماده سازی، بسته بندی و نگهداری هستند. دستگاهای مورد استفاده در این فرآوریها مشابه دستگاهای مورد استفاده در سایر محصولات کشاورزی هستند. حاصل این فرآوری ها میوه خرمای خشک یا مرطوب (رطب) است که به بازار عرضه می شود و بطور مستقیم یا غیر مستقیم برای استفاده غذایی مصرف می گردند. میوه خرما و سایر اجزاء نخل خرما پتانسیل بسیار زیادی برای تولید محصولات صنعتی دارند که در این مقاله تعدادی ازتحقیقات انجام شده برای تبدیل میوه خرما یا سایر اجزاء نخل خرما به محصولات صنعتی مورد بررسی قرار میگیرند. این پژوهش ها شامل تهیه اتانول از میوه خرما، متانول از تنه و برگ خرما، نئوپان از شاخه، کربن فعال از تنه، محصولات کمپوزیتی از الیاف، طنابهای کمپوزیتی از الیاف می باشند که در بخش مهندسی ماشینهای کشاورزی به انجام رسیدهاند. این بررسی ها نشان می دهند که نخل خرما میتواند یک منبع اقتصادی پر درآمد برای کشاورزان مناطق خرما خیز بوده و در اشتغال زایی کشور نقش مهمی داشته باشد.