سال انتشار: ۱۳۹۰

محل انتشار: همایش ارتقای عمر ماندگاری مواد غذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی با تاکید بر کاهش مصرف نگهدارنده ها

تعداد صفحات: ۳

نویسنده(ها):

شهره دادفر – دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد
عبدالله قاسمی – استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد
مریم میرلوحی – استاد یار، مرکز تحقیقات امنیت غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان

چکیده:

متابولیتهای ثانویه در گیاهان، ترکیبات شیمیایی با خواص زیست فعالی و عملکردی هستند که از دیرباز در طب سنتی به عنوان مواد موثره گیاهی شاخته شده بودند. در سالهای اخیر، استفاده از این گونه مواد طبیعی به شکل افزودنی طبیعی جهت حفظ و پایداری غذا در برابر عوامل فساد مورد توجه قرار گرفته است. جستجو برای گیاهانی که عصاره آنها حاوی موادی با قدرت عملکردی بالا از نظر خواص ضد اکسایشی یا ضد باکتریایی و یا هر دو باشد، زمینه انتخاب و استفاده از آنها را به عنوان جایگزین نگهدارنده های سنتزی فراهم می کند. صنایع مختلف دارویی شیمیایی آرایشی و بخصوص صنعت غذا می توانند از نتایج این گونه تحقیقات بهره مند شده و عمر ماندگاری فرآورده ها را ضمن حفظ سلامت مصرف کنندگان افزای دهند. در ایران، با توجه به سابقه غنی از مطالعات گیاهان دارویی، گونه ها و تیره های مختلف گیاهی با این خصوصیات معرفی شده اند. اما مقایسه همزمان گیاهان مطرح شده از نظر هر دو خاصیت ضد باکتریایی و ضد اکسایشی کمتر مورد توجه قرار گرفته است.