سال انتشار: ۱۳۸۴

محل انتشار: هشتمین همایش ملی بهداشت محیط

تعداد صفحات: ۵

نویسنده(ها):

مهر انگیز مهدی زاده – اداره کل آزمایشگاههای کنترل غذا و دارو
مریم جلالی – اداره کل آزمایشگاههای کنترل غذا و دارو
بهناز پیروز – اداره کل آزمایشگاههای کنترل غذا و دارو
غلامعلی گرجی – اداره کل آزمایشگاههای کنترل غذا و دارو

چکیده:

سالمونلا در دستگاه گوارش بسیاری از حیوانات مستقربوده و قادر است از طریق مدفوع به خاک ، آب ، غذا و دیگر حیوانات منتقل شود. سالمونلا یکی از مهمترین عاملین مسمومیتهای غذائی در دنیا بوده و شایعترین منبع عفونت ، مرغ و تولیدات حاصل از آن می باشد . هدف از این مقاله بررسی وجود سالمونلا و کنترل در مواد غذایی می باشد. بدین منظور ابتدا ۲۵ گرم نمونه را طی دو مرحله ، غنی سازی عمومی و غنی سازی اختصاصی نموده ، سپس برروی محیطهای کشت اختصاصی رشد داده و بر روی پرگنه های مشکوک آزمایشهای تائیدی بیوشیمیایی و سرولوژیکی انجام شده است . در سال ۱۳۸۳ ، ۹۴۹ ماده غذایی از نظر وجود سالمونلا بررسی و از میان ۲۲ نمونه (۲/۴ درصد) آلوده به سالمونلا بوده اند . از ۲۲ نمونه آلوده ، یک نمونه سبزی خام ، دو نمونه سبزیجات پخته ، یک نمونه غذای پروتئینی پخته و ۱۸ نمونه غذاهای پروتئنی خام می باشد . از میان مواد پروتئنی خام ، ۱۰ نمونه خمیر مرغ بوده است. بیشترین میزان آلودگی در رابطه با سالمونلاهای گروه C بوده بطوریکه از ۲۲ نمونه ، ۱۲ مورد ( ۴۹ درصد ) آلوده به این گروه می باشد . سالمونلاهای گروه C در زیر جنس I قرار گرفته و قادر به ایجاد عفونت در انسان می باشند . بهترین راه پشگیری مسمومیت با سالمونلا کنترل دام و طیور ، پخت کامل غذا ، جلوگیری از آلودگی ثانویه و آموزش دست اندر کاران مواد غذایی می باشد . کنترل خمیرهای مرغ از نظر وجود سالمونلا بعلت استفاده در فرآورده های پروتئنی گوناگون از اهمیت بسزایی برخوردار می باشد.