سال انتشار: ۱۳۸۸

محل انتشار: همایش ملی علوم آب، خاک، گیاه و مکانیزاسیون کشاورزی

تعداد صفحات: ۶

نویسنده(ها):

ندا محمدی – کارشناس ارشد گروه مهندسی علوم خاک دانشگاه تهران
جعفر علی اولاد – کارشناس ارشد مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان ایلام
سیدحسین میرسید حسینی – استادیار گروه علوم خاک دانشگاه تهران.

چکیده:

به منظور بررسی تاثیر نوع محلول، غلظت و زمان خیساندن(پرایمینگ) بذر در محلول های پتاسیم و اثرات آن بر رشد، عملکرد و تغذیه گیاه کلزا در خاک شور، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای مورد بررسی عبارت بودند از: ۲% KH2PO4 دوازده ساعت پرایمینگ، ۱% KH2PO4 بیست و چهارساعت پرایمینگ، ۱% K2SO4 دوازده ساعت پرایمینگ، ۲% K2SO4 دوازده ساعت پرایمینگ، ۱% KNO3 دوازده ساعت پرایمینگ، ۱% KNO3 هیجده ساعت پرایمینگ، ۱% KCl دوازده ساعت پرایمینگ، ۱% KCl هیجده ساعت پرایمینگ. هم چنین بذور تیمارنشده (پرایم نشده) نیز به عنوان شاهد استفاده شدند. نمونه برداری از گیاه پس از گذشت هشت هفته صورت گرفت و نمونه ها مورد تجزیه شیمیایی قرار گرفتند. فاکتورهای مورد اندازه گیری شامل وزن تر و خشک اندام های هوایی و درصد ماده خشک گیاهی، فسفر، پتاسیم، کلسیم و سدیم بودند. نتایج تجزیه و تحلیل های آماری نشان دادند تیمارهای پرایمینگ اعمال شده بر وزن خشک و درصد ماده خشک گیاهی معنی دار گردید به طوریکه باعث افزایش فاکتورهای فوق در اندام های هوایی گیاهان رشدیافته با بذور پیش تیمار شده گردید. در تجزیه اندام های هوایی تیمار اسموپرایمینگ اثر معنی داری در سطح ۱درصد بر روی غلظت فسفر در اندام های هوایی گیاه کلزا در شرایط شوری داشت. اعمال تیمار پرایمینگ بر روی غلظت پتاسیم نیز معنی دار گردید (درسطح ۱درصد). غلظت عنصرکلسیم در اندام های هوایی گیاه در مقایسه با شاهد افزایش یافت. تاثیر پرایمینگ بر روی غلظت سدیم در شرایط تنش شوری به صورت کاهش در اندام های هوایی گیاه بود (معنی دار بودن درسطح ۱درصد). نسبت K+ /Na+ نیز در اندام های هوایی به طور بسیارمعنی داری افزایش یافت. در تجزیه شیمیایی عصاره گیاهی و تعیین غلظت عناصر غذایی، تیمار برتر در فاکتورهای مورد بررسی ۱% KCl دوازده ساعت پرایمینگ بود.