سال انتشار: ۱۳۹۱

محل انتشار: دومین سمینار ملی امنیت غذایی

تعداد صفحات: ۴

نویسنده(ها):

محمدمهدی امیری خوریه – کارشناس گیاهان دارویی و معطر،دانشگاه آزاد اسلامی واحد تاکستان،باشگ
محمد قهدریجانی – هیات علمی گروه مکانیزاسیون کشاورزی،واحد علوم و تحقیقات تهران،دانشگ

چکیده:

زیره سبز با نام علمی Cuminum cyminum از تیره Apiaceae یکی از گیاهان دارویی و ادویه ای ارزشمند است،که در مناطق خشک و نیمه خشک کشور رشد می کند و کشت می گردد.میوه این گیاه دارای خواص دارویی است و در درمان بیماری های مختلف به عنوان ضدتشنج،ضدنفخ شکم،معالج ۲/ سوءهاضمه،درمان گرفتگی صدا و به عنوان تسکین دهنده کاربرد دارد.بذرهای زیره سبز به علت داشتن اسانس معطراست،مقدار اسانس آن بین ۵ تا ۵درصد گزارش شده است،کومین آلدئیدکه ماده اصلی تشکیل دهنده اسانس زیره سبز می باشدیک آنتی اکسیدان مهم و بسیار قوی تر از ویتامین های C و E می باشد،تحقیقات انجام گرفته تاکنون به وجود اسانس درون بذرتاکید داشته،ولی پژوهش های اخیر در مصر نشان می دهد که پیکر رویشی این گیاه می تواند به عنوان منبع جدیدی برای تولید اسانس مورد استفاده قرارگیرد،زیره سبز همچنین به عنوان یک چاشنی غذایی مهم و طعم دهنده در انواع سوپ ها،ترشی،نوشابه،پنیر و نیز نان و کیک ها کاربرد دارد،این گیاه علاوه بر این که طعم و مزه غذاها را بهبود می بخشد اشتها آوراست و سبب هضم مواد غذایی و سلامت دستگاه گوارش می شود.خواص ضدباکتریایی زیره سبز در جلوگیری از رشد باکتری ها از دیگر اثرات مفید این گیاه دارویی است