سال انتشار: ۱۳۹۰

محل انتشار: همایش ارتقای عمر ماندگاری مواد غذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی با تاکید بر کاهش مصرف نگهدارنده ها

تعداد صفحات: ۵

نویسنده(ها):

فاطمه آقایی – دانشجوی کارشناسی ارشد میکروبیولوژی دانشگاه آزاد فلاورجان
مریم محمدی سیجانی – مربی دانشگاه آزاد اسلامی واحد فلاورجان
وجیهه کرباسی زاده – استاد یار دانشگاه آزاد اسلامی واحد فلاور جان
حمیدرضا مقید – استادیار دانشکده دارو سازی دانشگاه اصفهان

چکیده:

استویاریبودیانا برتونی گیاهی از خانواده آستریاسه است که در جنوب آمریکا، پاراگوئه و برزیل رشد می کند. این گیاه دارای بیش از ۱۰ گلیکوزید است. استویوساید، ماده شیرین اصلی در برگ های استویا ریبودیانا است که به عنوان یک افزودنی غذایی شیرین و کم کالری برای انسان مزایای بسیار متنوعی دارد. پایداری، بدون کالری بودن و … هم چنین، امکان استفاده از آن برای بیماران دیابتی و دارای فشار خون و چاق از محسن این ماده بشمار می رود. استویوساید جز خانواده دی ترپن است که این خانواد دارای خاصیت ضد میکروبی و ضد حساسیت زایی، ضد سرطانی، ضد توموری می باشد. عصاره ی برگ این گیاه، دارای فنل ها و فلاونوئیدها است که دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است و همچنین این عصاره دارای خاصیت ضد قارچی و ضد التهابی، ضد میکروبی، ضد ویروسی و خاصیت مهار کنندگی بر روی streptococcus mutans می باشد(۱۲-۶). سازمان FDAگلیکوزید های گیاه استویا را در سال ۲۰۰۸ به عنوان یک افزودنی سال (GRAS) اعلام کرد. ایرومالت نیز به عنوان شیرین کننده رژیمی در صنایع غذایی استفاده می شود. این ماده از ۲ گلیکوزید a-0-6-dglucopyranosyl-d-sorbitol,1-0-a-dglycopyranosyl-d-mannitol dihydrate تشکیل ده و در خانواده ی شیرین کننده های الکل دار طبقه بندی می شود. این ماده موجب افزایش رشد باکتری های دهان نمی شود و دارای کالری بسیار کمی است و به عنوان قند رژیمی مورد استفاده قرار می گیرد. این گلیکوزید توسط باکتریهای فلور دهان تجزیه نمی شود و در نتیجه استفاده از آن به جای ساکاروز راهی برای جلوگیری از پوسیدگی های دندان و سایر بیماری های دهان می باشد (۱۴-۱۳). به دلیل اینکه تولید کنندگان فرآورده های غذایی تمایل به استفاده از این شرین کننده های جدید را نشان داده اند بررسی اثرات این گونه مواد بر فعالیت های فیزیولوژیک ، رشد و تکثیر میکروب های فلور طبیعی یا بیماریزا ضروری است.