سال انتشار: ۱۳۹۰

محل انتشار: اولین کنگره ملی علوم و فناوریهای نوین کشاورزی

تعداد صفحات: ۴

نویسنده(ها):

فاطمه رستمی – دانشجوی کارشناسی ارشد بیماری شناسی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه و
سعید ملایی – دانشجوی کارشناسی ارشد بیماری شناسی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه و
ابراهیم صداقتی – استادیار گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولی عصر رفسنجان
حسین علایی – استادیار گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولی عصر رفسنجان

چکیده:

پیشرفت‌های سریع در نانوتکنولوژی زمینه ایجاد مواد سمی مانند نقره و مس را در اندازه های بسیار کوچک (نانو) با صرف هزینه‌های اندک فراهم آورده است. با توجه به تولید آفلاتوکسین، که دارای سمیت بالا، خاصیت جهش‌زایی و سرطان‌زایی برای انسان وحیوانات است، قارچ Aspergillus flavus برای بررسی تاثیر نانوذرات نقره-روی انتخاب گردید. نانوذره نقره–روی توسط دستگاه اولتراسونیک تولید شد. میزان رشد میسیلیومی در محیط کشت سیب‌زمینی دکستروز و چاپک در دو حالت جامد و مایع مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که نانوذره بسته به دز مصرفی، به طور قابل ملاحظه‌ای از رشد قارچ جلوگیری می‌کند. نانوذره نقره-روی در غلظت ۵۰۰ پی‌پی‌ام موثر بوده و تا ۵۰ درصد بازدارندگی رشد را سبب شد. بررسی میزان رشد در محیط جامد نشان داد که در روز اول نسبت به روزهای بعد میزان کنترل بیشتر بود. با توجه به نتایج بدست آمده استفاده از نانوذرات در کنترل A. flavus به عنوان راهکار جدید قابلیت بررسی دارد.