سال انتشار: ۱۳۹۱

محل انتشار: هفتمین کنگره ملی مهندسی ماشین های کشاورزی و مکانیزاسیون

تعداد صفحات: ۹

نویسنده(ها):

فاطمه کریمی – کارشناسی ارشد مکانیک ماشین های کشاورزی
رضا حسن بیگی – استادیار گروه مکانیک ماشین های کشاورزی، دانشگاه پردیس ابوریحان
علی فدوی – استادیار گروه مکانیک ماشین های کشاورزی، دانشگاه پردیس ابوریحان

چکیده:

درخت بنه یا چاتلانقوش (P.atlantica) با دو زیر گونه Mutika و Kurdica، متعلق به خانواده Anacardiaceae می باشد. میوه بنه معطر و دانه ان روغنی به اندازه یک نخود و دارای مصارف داروئی و غذایی می باشد و از سه جزء اصلی پوسته خارجی، پوسته سخت (استخوانی) و مغز تشکیل شده است. به منظور طراحی وسیله مناسب جهت مغز کردن، برخی از خواص مکانیکی بنه استان کرمان مورد بررسی قرار گرفت. در هر آزمایش، هر هسته به صورت جداگانه در فاصله بین فک های ثابت و محرک دستگاه قرار گرفت و با حرکت فک محرک فشرده شد. همزمان نیرو تا لحظه شکست اندازه گیری و نمودار نیرو – تغییر شکل هسته به طور پیوسته ترسیم گشت. از روی نمودار نیرو- تغییر شکل هسته، حداکثر نیروی لازم برای شکستن هسته قرائت شد. انرژی مصرفی برای شکست هسته با محاسبه سطح زیر منحنی نیرو – متغیر شکل هسته بدست آمد. آزمایشات بصورت فاکتوریل در قالب طرح تصادفی انجام و اثرات رطوبت هسته ( د رچهار سطح ۴/۵۰ و ۶/۹۸ و ۸/۹ و ۱۸/۷۹ درصد بر مبنای خشک) و جهت بارگذاری ( در دو جهت طول و ضخامت) با سرعت بارگذاری ثابت ۶/۲ میلیمتر بر دقیقه، جهت بررسی انرژی شکست و تغییر شکل تا نقطه شکست هسته های بنه مطالعه گردید. هر ازمایش ۱۵ مرتبه تکرار شد. نتایج نشان داد که تاثیر دو عامل رطوبت و محور بارگذاری بر روی نیروی شکست هسته در سطح ۱ درصد معنی دار بوده است. بهترین حالت شکستن هشته در رطوبت ۸/۹ درصد بر پایه خشک و در راستای ضخامت می باشد و این خصوصیت باید در طراحی مکانیزم مورد توجه قرار بگیرد. در این حالت نیروی شکست، تغییر شکل، انرژی شکست و چغرمگی به ترتیب ۱۷۵/۱۶N و ۱/۱۲mm و ۱۰۰/۵۳mJو ۰/۵۵mJ/mm3 می باشد.