سال انتشار: ۱۳۹۱

محل انتشار: دومین سمینار ملی امنیت غذایی

تعداد صفحات: ۶

نویسنده(ها):

محمدرضا شریفی – دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی کشاورزی تکنولو ژی صنایع غذایی، دانشگاه
جواد محمودی – دانش آموخته کارشناسی ارشد مهندسی کشاورزی زراعت و اصلاح نباتات، دانشگ

چکیده:

درخت ولیک بومی اروپا، آمریکای شمالی و شمال آسیا می باشد. میوه ولیک دارای خواص دارویی بوده و در جهان شناخته شده است و دارای ترکیبات فنولیک و خواص آنتی اکسیدانی می باشد، قرن هاست که برای درمان انواع بیماری ها خصوصا بیماری های قلبی استفاده می شود. هدف از انجام این تحقیق بررسی ترکیبات شیمیایی ولیک و اثرات سودمند دارویی آن می باشد که مشخص شد ولیک منبع مهمی از آنتی اکسیدان های طبیعی و دارای ترکیبات پلی فنولیک از قبیل آنتوسیانین، پروآنتوسیانین، پروسیانیدین B2 ، فلاونوئیدها، اپی کاتکین، اگلیکون، گلیکوسید، C گلیکوسیل، – اسیدکلروژنیک و همچنین ترکیبات فعال کمپفرول، ۴ هیدروکسی بنزوئیک اسید، کوئرستین، ایزوکوئرستین، روتین می باشد. عصاره متانولی ولیک – دارای ۲۱ تا فلاونوئید شامل ۷ فلاون، ۴ فلاوونول، ۲ فلاوونون می باشد. دانه ی ولیک حاوی ترکیبات لیپیدی، لینولئیک اسید، اولئیک اسید، توکوفرول و استرول ها است. ترکیبات پلی فنولیک آن از آنتی اکسیدان سنتزی بوتیلات هیدروکسی تولوئن) BHT ( موثرتر می باشند. ولیک حاوی منابع خوبی از اسیدهای چرب، توکوفرول و استرول ها می باشد . درنتیجه به عنوان یک ماده غذایی عملگرا و فراسودمند می تواند کاربرد داشته باشد. از عصاره ولیک بدلیل آزادسازی نیتریک اکسید می توان برای گشادشدن شریان ها و کاهش فشار خون در بیماران دارای فشار خون بالا استفاده کرد. مصرف عصاره ولیک بدلیل داشتن ترکیبات فنولیک فعالیت آنتی اکسیدانی را در موجود زنده افزایش می دهد. فلاونوئیدهای برگ های ولیک با جلوگیری از متابولیسم و سنتز پروتئین از ازدیاد سلول جلوگیری می کنند که از این خاصیت در جلوگیری از رشد تومورها می توان استفاده کرد. گیاه ولیک و میوه آن را می توان برای درمان بیماری هایی از قبیل سوء هاضمه، گلودرد، تصلب شریان ها، بیماری های قلبی و فشار خون استفاده کرد.