سال انتشار: ۱۳۹۱

محل انتشار: هفتمین کنگره ملی مهندسی ماشین های کشاورزی و مکانیزاسیون

تعداد صفحات: ۶

نویسنده(ها):

رئوف حضی نیا – دانشجوی کارشناسی ارشد رشته مکانیزاسیون کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی و
مرتضی الماسی – استاد گروه مکانیزاسیون کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقا
علیمحمد برقعی – استاد گروه مکانیزاسیون کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقا
جواد نصیری – مدیر دفتر زیست توده، سازمان انرژیهای نو ایران

چکیده:

تامین تقاضای روز افزون انرژی جهت رفاه بیشتر و وابستگی به افزایش قیمت نفت به بحران های جهانی و روند افزیش آلودگی های زیست محیطی از عمده چالش هایی است که دولت و دهکده جهانی با آن مواجه اند. یکی از راههای کاهش آلودگی و تولید انرژی، فرایند هضم بی هوازی است که به موجب آن مواد آلی بوسیله فعالیت میکرولوژیکی در نبود اکسیژن تجزیه می شوند. حاصل این فراین بیو گاز است. عوامل متفاوت در راندمان تولید بیوگاز دخالت دارند که م یتوان نوع ماده اولیه و شرایط محیط هاضم بیو گاز را از آن جمله دانست . برای انجام این پروژه ابتدا پایلوت آزمایشگاه تولید بیو گاز، طراحی و ساخته شد. کمیت و کیفیت بیو گاز حاصل از فضولات گاوی، فضولات ممرغی و تلفیقی از فضولات گاوی و کاه در شرایط سرعت همزنی مختلف (۳۰-۶۰-۹۰ دور در دقیقه) مورد آزمایش قرار گرفت. تجزه و تحلیل داده ها توسط طرح بلوک کامل تصادفی در ۳ تکرار و مقایسه میانگین ها به روش مقایسه چند دامنه دانکن با استفاده از SPSS نسخه ۱۹ انجام گرفت. میزان بیو گاز تولید شده بطور متوسط برای فضولات گاوی، فضولات مرغی و مواد تلفیقی به ترتیب معادل ۲۰۳/۲۵۰ و ۱۹۰/۳۵۰ و ۲۸۱/۸۵۰ لیتر در طول دوره ۲۱ روزه بوده است. شایان ذکر است ظرفیت هاضم ها بطور متوسط ۳۰ لیتر ماده اولیه با متوسط ۱۷ گرم ماده جامد فرار بر هر کیلو گرم ماده درون هاضم در نظر گرفته شده است. بررسی نتایج نشان داد بیشترین حجم تولید بیو گاز مربوط به مخازنی است که با سرعت ۶۰ دور در دقیقه مواد را هم می زنند. به عبارتی تاثیر همزنی در این سرعت در سطح ۵% معنی دار شد. همچنین همزدن مواد در بهبود کیفیت بیو گاز (کاهش دی اکسید کربن و نیتروژن) بی تاثیر می باشد.