سال انتشار: ۱۳۸۷

محل انتشار: هجدهمین کنگره ملی علوم و صنایع غذایی

تعداد صفحات: ۶

نویسنده(ها):

مهدی مرادی – شیراز- دانشگاه شیراز- دانشکده کشاورزی- بخش مکانیک ماشینهای کشاورزی
علی زمردیان – دانشیار بخش مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشگاه شیراز

چکیده:

در این تحقیق از یک دستگاه خشک کن خورشیدی کابینتی به منظور خشک کردن لایه نازک زیره سبز استفاده شد. این خشک کن خورشیدی در چهار دبی متفاوت هوای خشک کننده(سه جریان فعال به همراه جریان غیرفعال) در حالت تابش غیر مستقیم به کار برده شد. آزمایشات در قالب طرح ساده کاملا تصادفی در سه تکرارانجام گرفت. مقدار رطوبت زیره سبز در هر زمان نمونه برداری در طول زمان یکسان خشک شدن( ٩٠ دقیقه برای همه آزمایش ها) برای این آزمایشات مورد ارزیابی قرار گرفت. متوسط رطوبت اولیه دانه های زیره سبز ۵/ ۴٣ درصد بر پایه خشک بوده و قرار بود نمونه ها به مدت ٩٠ دقیقه داخل دستگاه قرار داده شوند تاخشک گردند(متوسط ٨درصدبرپایه خشک). فاکتور دبی هوای خشک کننده اثر معنی داری بر این درصد رطوبت داشت. جهت مقایسه میانگین های درصد رطوبت محصول از آزمون دانکن استفاده شد. در نهایت جریان غیرفعال هوای خشک کننده به عنوان بهترین حالت برای خشک کردن زیره سبز انتخاب گردید. مدت زمان رسیدن رطوبت محصول از ۵/ ۴٣ درصد به ٨ درصد برای این حالت خشک شدن(جابجایی آزاد هوای خشک کننده) ۶۵ دقیقه بوده و در مدت ٩٠ دقیقه آزمایش درصدرطوبت زیره سبز از ۵/ ۴٣ درصد به ۶درصد رسید. متوسط درجه حرارت محیط در زمان آزمایش ٣٢ درجه سانتیگراد، رطوبت نسبی محیط ٢٠ درصد و متوسط شدت تابش خورشید ٧۵٠ وات بر متر مربع اندازه گیری شد