سال انتشار: ۱۳۸۸

محل انتشار: همایش ملی علوم آب، خاک، گیاه و مکانیزاسیون کشاورزی

تعداد صفحات: ۴

نویسنده(ها):

حسن قلی پور – دانشجوی کارشناسی ارشد مکانیزاسیون ماشین های کشاورزی دانشگاه آزاد شوش
هوشنگ بهرامی – استادیار و عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز
محمد حسین سعیدی راد – استادیار مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع خراسان رضوی

چکیده:

برای کاهش ضایعات و حفظ کیفیت محصولات کشاورزی، که تحت تأثیر نیروهای دینامیکی و استاتیکی قرار دارند داشتن اطلاعات از خواص مکانیکی در طراحی بهینه ی ماشین ها و تجهیزات فرآوری، ضروری می باشند. در این تحقیق، با استفاده از دستگاه بافت سنج بر روی میوه گوجه فرنگی رقم پتو ارلی CH، آزمون های فشار مکانیکی طی یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی اثر فاکتورهای مستقل زمان پس از برداشت سه سطح(۱-۲، ۲-۲۴، و ۳-۷۲ ساعت پس از برداشت)، اندازه میوه در سه سطح (کوچک، متوسط و بزرگ) بر ویژگی های مکانیکی (نیرو و انرژی مورد نیاز برای شکست میوه و واهلش )، مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس نشان می دهد که با افزایش اندازه گوجه فرنگی، نیرو و انرژی شکست میوه افزایش می یابد و در سطح احتمال ۱% معنی دار شد. با افزایش زمان پس از برداشت نیرو افزایش یافت ولی انرژی و واهلش تا ۲۴ ساعت پس از برداشت افزایش، اما برای ۷۲ ساعت پس از برداشت کاهش داشت این کاهش برای انرژی در سطح احتمال ۵% معنی دار شد. نتایج اثر متقابل نشان داد که هر چه اندازه میوه بزرگ تر باشد نیرو و انرژی شکست میوه نیز بیشتر شد و فقط برای اندازه متوسط مقداری کاهش داشته است کاهش آن معنی دار نبود ولی افزایش آن در سطح احتمال ۱% معنی دار شده است. اثر متقابل برای بررسی صفت واهلش(%R) 24 ساعت پس از برداشت برای سایز متوسط افزایش ولی با گذشت زمان پس از برداشت به ۷۲ ساعت کاهش داشت. این افزایش و کاهش در سطح احتمال برای گوجه فرنگی تازه برداشت شده در سایز متوسط با دیگر سطوح اندازه ها و زمان ۷۲ ساعت پس از برداشت معنی دار شد.