سال انتشار: ۱۳۹۱

محل انتشار: همایش ملی و جشنواره علمی خرمای ایران

تعداد صفحات: ۱

نویسنده(ها):

مهری صفاری – دانشیار دانشکده کشاورزی- دانشگاه شهید باهنر کرمان

چکیده:

خرما از خانواده Arecaceae با Palmaceae می باشد؛ نام علمی آن Phoenix dactyliafera است. میوه سرشار از مواد غذایی آن؛ در رژیم غذایی بخشی از افراد کره زمین نقش حساسی دارد؛ از سایر قسمت های درخت خرما نیز استفاده های متعددی می شود. گیاهی است دوپایه و گلهای نر و ماده روی پایه های مختلف قرار دارند؛ گرده افشانی در آن ظاهراً به وسیله باد صورت می گیرد ولی گزارشهایی مبنی بر وجود حشرات گرده افشان نیز داده شده؛ اما گرده افشانی معمولاً با دست یا با ماشین صورت می گیرد زیرا اگر گرده افشانی طبیعی انجام شود؛ تعداد کمی میوه بوجود می آید. چون میوه آن از ترکیب گرده نر با کلاله گلهای ماده که روی دو درخت جداگانه هستند تشکیل می شود؛ در نتیجه این زادآوری جنسی (Reproduction)؛ درختی که از هسته تولید می شود؛ واجد صفات کامل مادر نیست؛ بهمین دلیل تعداد زیادی واریته خرما در ایران بوجود آمده که به عقیده داونس (Davence ) کارشناس خرما حدود ۴۰۰ واریته می باشد. اما در بعضی مناطق، طریق ازدیاد خرما پاجوش است. در یکی دو دهه اخیر ازدیاد از طریق کشت بافت رایج شده است. مناطق کشت و تولید خرما در استان کرمان عبارتند از شهرستان کرمان (منطقه شهداد)؛ جیرفت، بم، بافت (منطقه ارزوئیه). علاوه بر میوه از سایر اندامهای خرما مثل الیاف، برگ، تنه درخت، برچه ها و حتی از هسته خرما استفاده های متعددی می شود. در این مقاله گیاهشناسی و اکولوژی ارقام خرما در استان کرمان مورد بررسی دقیق قرار خواهد گرفت.