سال انتشار: ۱۳۸۹

محل انتشار: پنجمین همایش ملی ایده های نو در کشاورزی

تعداد صفحات: ۵

نویسنده(ها):

نگین اخلاقی امیری – اعضای هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مازندران
علی اسدی کنگرشاهی –

چکیده:

مرکبات، یکی از مهمترین محصولات باغی کشور ایران محسوب م یشود که سطح زیر کشت و میزان تولید سالیانه آن، کشورمان را در زمره ۱۰ کشور اول جهان قرار داده است. از میان همه استان ها، استان مازندران بالاترین سطح زیر کشت و تولید سالیانه را به خود اختصاص داده است. بنابراین بهبود شرایط مدیریتی باغ ها از جمله مدیریت تغذیه، گامی بزرگ در جهت افزایش عملکرد کمی و کیفی محصول و نیز افزایش بهره وری از منابع طبیعی می باشد. تشخیص وضعیت تغذی های و توصیه کودی مناسب درختان میوه از جمله مرکبات، به جهت گسترش ریشه های درختان در اعماق مختلف خاک و عدم واکنش سریع آنها به مصرف عناصر غذایی و نیز تفاوت پایه ها و ارقام مختلف مرکبات در جذب عناصر غذایی در خاک های مختلف، با استفاده از نتایج آزمون خاک، همواره با چالش مواجه بوده است. لذا برای تشخیص صحیح وضعیت تغذیه ای درختان میوه، استفاده از آزمون برگ با کمک آزمون خاک توصیه شده است. در این آزمایش امکان استفاده از آزمون عصاره میوه برای تشخیص وضعیت تغذی های درختان مرکبات مورد بررسی قرار گرفت و با نتایج آزمون برگ مقایسه شد. نتایج نشان داد که برای بیشتر عناصر غذایی همبستگی بین غلظت عناصر غذایی در عصاره میوه با عملکرد، قطر و وزن میوه از نظر آماری معنی دار بود و برای برخی عناصر غذایی همبستگی بین غلظت عناصر در عصاره میوه با عملکرد میوه، بیشتر از همبستگی بین غلظت عناصر غذایی در برگ با عملکرد میوه بود. همچنین از نظر زیست محیطی به علت عدم مصرف مواد شیمیایی برای آماد هسازی عصاره، این روش می تواند بسیار با اهمیت باشد. مراحل آزمون برگ شامل تهیه نمونه برگ، خشک کردن، پودر کردن، سوزانیدن و حل کردن در اسید است درحالی که در آزمون عصاره، مراحل آزمون شامل آماده کردن عصاره، صاف کردن عصاره و انداز هگیری خواهد شد. بنابراین از نظر اقتصادی نیز به صرفه تر خواهد بود