سال انتشار: ۱۳۹۰

محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی رویکردهای نوین در نگهداشت انرژی

تعداد صفحات: ۱۲

نویسنده(ها):

فرزین ذکایی آشتیانی – عضو هیئت علمی و دانشیار دانشکده مهندسی شیمی – دانشگاه صنعتی امیرکبیر
محمد قضوهی – دانش آموخته کارشناسی ارشد مهندسی شیمی دانشگاه امیرکبیر

چکیده:

مصرف روزافزون دانه سویا، بعنوان گیاه استراتژیک قرن، صرفه جوئی در مصرف انرژی برای جداسازی روغن از این دانه ارزشمند را ضروری می نماید. از روشهای مدرن در جداسازی روغن بوسیله حلال از دانه سویا، استفاده از فرآیند اولتراسونیک و مایکروویو می باشد، که نتیجه آن کاهش مصرف درصد قابل توجهی انرژی می باشد. در این مقاله عملکرد امواج اولتراسونیک با شدت مشخص در طی جداسازی روغن با استفاده از حلال هگزان از دانه سویا مورد بررسی قرار می گیرد. در دستورالعمل جداسازی به وسیله حلال، هگزان به فلیک های سویا اضافه شده و مورد تاثیر امواج اولتراسونیک با شدت یکسان و در زمانهای متفاوت قرار می گیرد ؛ راندمان و ترکیبات روغن استحصال شده بعد از جداسازی آن ، تعیین می گردد. بیشترین راندمان جداسازی مربوط به تاثیر اولتراسونیک در زمان ۳ ساعت مشخص می شود. همین ماکزیمم راندمان با جایگزینی امواج مایکروویو با ۸ وات و در زمان سی دقیقه بدست می آید. در مجموع مشخص می شود که جداسازی بوسیله حلال و توان ۰۰ بهمراه اولتراسونیک و یاتأثیر مایکروویو، زمان آن کوتاهتر و همچنین کاهش مصرف هگزان را بدنبال دارد. آنالیزهای کروموتوگراف گازی از روغن سویا مورد تاثیر اولتراسونیک ونیز مایکروویو تغییر مشهودی در ترکیبات اسید چرب نشان نمی دهند . (نسبت تغییرات زیر ۰٫۰۵ ). تصویربرداری میکروسکوپی الکترونی، نشاندهنده تاثیر اولتراسونیک و مایکروویو بر روی سطوح فلیک های سویا می باشد. در مجموع جداسازی روغن سویا از دانه آن بوسیله حلال و به همراه استفاده از اولتراسونیک و مایکروویو می تواند موجب بهبود بازده و کاهش زمان فرآیند گردد.