سال انتشار: ۱۳۹۱

محل انتشار: دومین سمینار ملی امنیت غذایی

تعداد صفحات: ۵

نویسنده(ها):

نرگس مهدی عراقی – دانشجویان کارشناسی ارشد صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات
پریسا برادری –
شقایق عابری –

چکیده:

شیر بعنوان یک غذای سالم و کامل مورد مصرف می باشد و عدم وجود بقایای آنتی بیوتیک بدلیل بروز مشکلات در مصرف کنندگان کاملا ضروری است.از آنجا که ورم پستان یکی از رایج ترین و پرهزینه ترین بیماریها در گاوهای شیری است و برای درمان این بیماری آنتی بیوتیک تجویز می شود. استفاده خودسرانه و بی رویه آنتی بیوتیک ها در دامداریها بسیار متداول است وحضور باقیمانده های آنتی بیوتیکی در شیر و فرآورده های آن می تواند منجر به عوارض زیان باری در انسان مثل : تخریب فلور میکروبی مفید دستگاه گوارش ، ایجاد کم خونی، کاهش جذب کلسیم، ایجاد مقاومت آنتیبیوتیکی،واکنش های آلرژیک در افراد حساس و مسمومیت گردد. ] ۱ [مطابق استاندارد ملی ایران به شماره ۳۹ باید نتیجه مواد بازدارنده رشد میکروبی در شیر پاستوریزه منفی باشد. بنابراین شناسایی شیرهای حاوی آنتی بیوتیک در کارخانجات تولید شیر از نظر امنیت غذایی دارای اهمیت بسیار بالایی است . در این بررسی ۶۲ نمونه شیر پاستوریزه تولید شده در کارخانجات مواد لبنی شهرستان قروه در طول یکسال به طور کاملا تصادفی جمع آوریگردید و از لحاظ وجود آنتی بیوتیکهای بتالاکتوم و تترا سایکلین با استفاده از روش بتا استار از نوع twin sensor مورد آزمایش قرار گرفتند.نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که از مجموع ۶۲ نمونه تعداد ۳نمونه دارای آلودگی محرز آنتی بیوتیک می باشند .لذا با توجه به وجود آنتی بیوتیکها در نمونه های آزمایشگاهی نیاز به مطالعات گسترده و نظارت بیشتر در وضعیت شیر های خام برای بهبود امنیت غذایی احساس میشود