سال انتشار: ۱۳۹۱

محل انتشار: اولین همایش ملی توسعه پایدار کشاورزی و محیط زیست سالم

تعداد صفحات: ۵

نویسنده(ها):

محمدولی تکاسی – کارشنا س ارشد مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمان، بخش تحقیقات عل
سیدمجتبی سیدمومن – عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمان، بخش تحقیقات ع

چکیده:

امروزه از کلمه ارگانیک در طیف وسیعی از محصولات کشاورزی و دامی استفاده می شود. ولی آیا همه این محصولات دارای خواص منحصر بفرد و ویژه محصولات ارگانیک هستند یا خیر؟ اکثر محصولات ارگانیک با استفاده از شیوه های نوین نظیرمهندسی ژنتیک، نانو پلیمرهای طبیعی در ساخت داروها ٬ واکسن ها و غذاها و بدون کاربرد مواد آلاینده و افزودنی ها به خاک، آب و محصولات نهایی تولید می گردند. تأمین شرایط و تهیه امکانات برای تولید محصولات ارگانیک هزینه بر بوده و نیاز بهتخصّص زیادی دارد و این یکی از چالش های بزرگ در تولید محصولات ارگانیک در آسیا است. امکان تولید این محصولات نیز درمناطق مختلف کشور به صورت ارگانیک و نیمه ارگانیک با استفاده از امکانات مزرعه ای و غیره وجود دارد. اما هزینه های تولید بعضی از محصولات نظیر گوجه فرنگی ٬ انگور و گوشت مرغ به مراتب از سایر روشهای تولیدی بیشتر می باشد. برخی از اصول مهممربوط به تولید طیور ارگانیک سالم اتکا به منابع غذایی تولید شده به صورت ارگانیک، حفظ سلامتی و بهداشت از طریق مدیریتپیش گیرانه در مقایسه با درمان پیش گیرانه، استفاده از سیستم های نگهد اری با الگوهای رفتاری طبیعی با ملاحظات رفاه حیوان و سیستم های چرای آزاد و استفاده از نژادها و سیستم های پرورشی مناسب از نظر مقاومت به بیماری ها، بهره وری بیشترو مناسب برای چرا می باشند. با توجه به شباهت های زیاد سیستم های سنّتی تولید دام در کشور با الگوی تولید ارگانیک، لازماست برنامه ریزان در سطح تولید ملی به این جنبه از تولیدات دامی توجه ویژه ای داشته باشند. در چند سال اخیر با توجه به اهمیت سلامتی مصرف کنندگان در وزارت جهاد کشاورزی به این محصولات توجه بیشتری شده است و نهادهایی مسئول پیگیری و رفع مشکلات در تولید محصولات ارگانیک جهت کاهش باقیمانده سموم، آفت کشها و جلوگیری از آلودگی محیط زیست در راستای توسعه پایدار بخش کشاورزی شده اند.