سال انتشار: ۱۳۸۹

محل انتشار: اولین همایش ملی دانشجویی مدیریت و فناوریهای نوین در علوم بهداشتی، سلامت و محیط زیست

تعداد صفحات: ۴

نویسنده(ها):

مرضیه قرائتی – دانشجویPhD طب سنتی، دانشگاه علوم پزشکی شاهد، عضو انجمن تحقیقات طب سنتی
زهرا قربانی فر – دانشجوی PhD طب سنتی، تهران، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، عضو انجمن تح

چکیده:

اسباب سلامت و بیماری در طب سنتی به شش دسته تقسیم شده که رعایت تدبیر هر فصل از آن جمله است و به علت تفاوت ویژگیهای هر فصل، تأثیر آن در موجودات زنده از جمله انسان متفاوت است، بنابراین رعایت اصول هر فصل موجب حفظ سلامت جسمی و روانی می شود.هدف از این بررسی دستیابی به شیوه های پیشگیری از بیماری و مراقبتهای بهداشتی در فصل بهار و تابستان در منابع طب سنتی ایران است.این مقاله پژوهش کتابخانه ای می باشد.نتایج نشان می دهد بهار طبیعت گرم و تر دارد، بنابراین افراد با مزاج گرم و تر به علت غلبه حرارت و رطوبت این فصل دچار مشکلات بیشتری می شوند. در بهار استفاده ازغذاهای کم کالری حجیم، شربتهای خنک مانند شربت انار، آشهای حاوی سماق و یا لیمو، گوشت جوجه، کدو و ماش، ورزشِ قبل از صبحانه، استفاده از لباسهای پنبه ای و کرباس نرم و حریر توصیه می شود. مصرف گوشت و میوه زیاد، فعالیت بیش از حد و حمام طولانی مضر است. با رعایت تدابیر ذکر شده از بیماریهای شایع این فصل مثل خارش، بثورات و اورام حلق پیشگیری می شود. تابستان مزاج گرم و خشک دارد بنابراین افراد پیر و سرد مزاج وضعیت بهتری دارند، اما جوانان و افراد گرم مزاج از گرمای هوا آسیب بیشتری می بینند. تدابیر مناسب تابستان عبارت ازکاهش غذا و ورزش، سکونت در محیط خنک، پوشیدن لباسهای کتانی، خوردن شربتهایی مانند شربت ریباس و سکنجبین، خوردن آلبالو و خیار می باشد. اجتناب از لباسهای و غذاهای گرم در رفع عطش و گرمازدگی تابستان توصیه شده است.راهکارهای طب سنتی در پیشگیری از بیماریها ارزان، ساده و در دسترس است که می توان از طریق سیستمهای اطلاع رسانی عمومی در اختیار جامعه قرار داد و در هزینه های درمانی سیستم بهداشتی صرفه جویی کرد.