سال انتشار: ۱۳۹۰

محل انتشار: دومین همایش بیوانرژی ایران (بیوماس و بیوگاز)

تعداد صفحات: ۱۷

نویسنده(ها):

سجاد آستانی – دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان،، باشگاه پژوهشگران جوان،گروه محیط ز

چکیده:

سرعت توسعه و تولید مواد غذایی به خصوص پروتئین حیوانی هماهنگ با روند افزایش جمعیت دنیا نیست. بشر با استفاده از امکانات واستعدادهای موجود همواره درصدد یافتن منابع جدید تولید مواد غذایی می باشد. ماهی و سایر فرآورده های دریایی یکی از مهمترین منابع تامین پروتئین حیوانی جمعیت کره زمین به شمار می رود به طوری که در سال های اخیر حدود ۱۶ % پروتئین حیوانی مورد نیاز انسان از گوشت آبزیان تامین می گردد. آبزی پروری از جمله روش های تولید غذا می باشدکه توسعه آن مستقیما از فشار به ذخایر آبزیان دریایی و اقیانوسی وغیرمستقیم با کمک به تولید پروتئین دامی از فشار بر مراتع می کاهد .در ایران ۷۵ ٪ از امکانات موجود آبی، مهار و کنترل نمی شودو ۹۵ ٪ نیاز کشور به خوراک آبزیان در داخل تامین می گردد بنابراین افزایش تولید ناخالص ملی، ازفشار بخش های صنعتی و خدماتی بر منابع طبیعی و نهایتا آلودگی آب ، هوا، خاک و آلایندگی زایدات خواهد کاست.در توسعه پایدار ، شاخص های اجتماعی، برآیند توسعه ورفاه اجتماعی می باشند .تغییر در نرخ بیکاری موجود درکشور و افزایش سرانه کالری دریافتی از غذا نشانه تمایل روند توسعه به سمت توسعه پایدار است ،علی رغم ذخایر سرشار دریاها و اقیانوس ها متاسفانه به دلیل صید بی رویه و غیر معقول و آلودگی دریاها و اقیانوس ها به مواد آلاینده، این منبع غذایی با خطر کاهش مواجه شده است. لذا با روند نزولی میزان صید ماهی و سایر آبزیان از دریاها و اقیانوس ها، توجه اکثر کشورها جهت جبران این کمبود به آبزی پروری در آب های داخلی معطوف گشته است.استفاده از بیوگاز علاوه بر سالم سازی محیط زیست و تهیه کود غنی و تولید گاز سوختی از نقطه نظر اقتصادی دارای اهمیت بسیار زیادی است ؛رشد بیش از حدجمعیت وکاهش منابع غذایی یکی از عمده مشکلات کشورهای در حال توسعه است.پرورش ماهی یکی از راه های مهم تامین پروتئین مورد نیاز بشر است و پساب تصفیه شده، محتوی مواد با ارزشی برای رشد ماهی هاست.پس از عمل باکتری های متان زا برروی بستری از مواد نیمه هضم شده و تولید بیوگاز، آنچه که از طریق لوله خروجی از مخزن هاضم خارج می شود پساب Sludge یا Slurry یا Effluent نام دارد. پساب خروجی در حقیقت تولید جانبی هضم و تخمیر بی هوازی بشمارمی رود.دراین مقاله برآن می کوشیم به کمک روش مخدوم به ارزیابی توان بوم شناختی عرصه های مستعد آبزی پروی حاصل از پساب بیوگاز بپردازیم