سال انتشار: ۱۳۹۱

محل انتشار: هفتمین کنگره ملی مهندسی ماشین های کشاورزی و مکانیزاسیون

تعداد صفحات: ۱۰

نویسنده(ها):

فضل الله اسکندری چراتی – کارشناس ارشد مکانیزاسیون کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و ت

چکیده:

به منظور بررسی انتخاب بهترین روش وجین کاری برنج از بین روشهای مختلف کنترل علفهای هرز اعم از وجین مکانیکی موتوردار، وجین مکانیکی بدون موتور، وجین دستی و کنترل شیمیایی بر روی علف هرز برنج در شرایط کشت مکانیزه ، با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی (AHP) ، از سه نوع داده بدست آمده از ۱۴ کارشناس بخش کشاورزی، ۸ کشاورز پیشرو و مجرب و داده های آزمایش مزرعه ای انجام شده در مرکز ترویج و توسعه تکنولوژی هراز در سال زراعی ۱۳۸۹ برای تجزیه و تحلیل مورد استفاده قرار گرفت. در این ارزیابی و انتخاب بهریتن روش وجین علف هرز، پنج معیار اصلی در نظر گرفته شده بود که شامل :۱- معیار زراعی ( با زیر معیارهای : عملکرد؛ صفات رویشی و وزن خشک علف هرز) ۲-معیار مدیریت مصرف انرژی ( با زیر معیارهای: کارایی انرژی؛ بهروری انرژی ؛ افزوده خالص انرژی و شدت انرژی) ۳- معیار اقتصادی ( با زیر معیارهای: میزان هزینه؛ در آمد خالص و نسبت فایده به هزینه) ۴- معیار اجتماعی ( با زیر معیارهای : مقبولیت عامه و تعداد نفر ساعت کارگر مورد نیاز) ۵- معیار اورگونومیکی ( آلودگی محیطی و راحتی کار با آن) می باشد. با استفاده از نرم افزار (Expert Choice) تحلیل سلسله مراتبی آن انجام گرفت که در این تحلیل نرخ ناسازگاری ۰٫۰۲ بوده است. یافته های این تحلیل حاکی از ان بوده است که روش شیمیایی، وجین کن مکانیکی بدون موتور، وجین کن مکانیکی کوتوردار و روش وجین دستی: بترتیب با میانگین نسبت های وزنی ۰٫۳۴۰ و ۰٫۲۲۵ و ۰٫۲۱۹ و ۰٫۲۱۶ که نشان دهنده الویتهای وجین کاری در مزارع برنج در شمال کشور بشمار می روند را کسب کرده و می توان برای انتخاب روش وجین کاری تصمیم گیری کرد، استفاده زیاد از روش شیمیایی در مزارع برنج شمال کشور نیز حاکی از این واقعیت انکار ناپذیر می باشد.