سال انتشار: ۱۳۹۱

محل انتشار: دومین کنفرانس برنامه ریزی و مدیریت محیط زیست

تعداد صفحات: ۱۴

نویسنده(ها):

سکینه علی پور نیلاش – کارشناسی ارشد مهندسی شیمی, نماینده مدیریت در سیستم های مدیریتی و مسئو

چکیده:

با توجه به فعالیت های تولیدی شرکت شیر پاستوریزه پگاه گیلان که تولید انواع محصولات لبنی (ماست, محصولات استریل, دوغ, شیر پاستوریزه و شیر استریل) و نوشیدنی های گیاهی گازدار می باشد, جنبه های زیست محیطی فراوانی در ارتباط با فعالیت های تولیدی به چشم می خورد لذ ا ابتدا این جنبه ها از طریق بررسی و مطالعه روی فرآیند, نوع مواد مورد مصرف در فرآیند, تجهیزات و ماشین آلات, فضا و شرایط محیط کارو با استفاده از مشاهدات و مصاحبه با افراد آگاه و آشنا به مراحل فرآیند مورد شناسایی قرار گرفتند و از آنجایی که برای ارزیابی ریسک زیست محیطی روش های مختلفی وجود دارد که هر یک نقاط ضعف و قوت مختص به خود را دارا هستند, لذا با توجه به فعالیت های شرکت و رسیدن به نتایج مطلوب تر و دقیق تر, برای ارزیابی جنبه های عادی و غیرعادی از حاصل ضرب ۵ آیتم بسیار تاثیرگذار که عبارتند از ۱- تطابق با قوانین ۲-شدت اثر ۳-احتمال وقوع ۴-احتمال کشف (شناسایی) پیامد زیست محیطی ۵-طبیعت و تاثیرات زیست محیطی استفاده شد. برای جنبه های حادثه ای نیز جهت رسیدن به نتایج مطلوب تر از فرمول مجموع احتمال وقوع و احتمال شناسایی و انجام واکنش ضرب در اهمیت پیامد زیست محیطی استفاده شد. در نهایت جنبه های بارز طبق متن مقاله بر اساس امتیازات به دست آمده شناسایی شدند که شامل ۲ جنبه در فعالیت استریلیزاسیون خامه, شامل مصرف آب و مصرف بخار می باشد و مصرف بی رویه آب در عملیات CIP (شستشوی در جا) نیز جز، جنبه بارز شناسایی شدند. لذا به منظور حذف, کنترل, پیشگیری و کاهش ریسک های زیست محیطی و خطرات احتمالی, بر اساس مقایسه نتایج حاصل از ارزیابی ریسک, راهکارهای مدیریت ریسک برای شرکت پیشنهاد گردیده است. بدیهی است مدیریت, سازمان دهی, هدایت و کنترل فعالیت ها به منظور کاهش ریسک های زیست محیطی از نتایج عمده این مقاله می باشد.