سال انتشار: ۱۳۹۰

محل انتشار: اولین کنگره ملی علوم و فناوریهای نوین کشاورزی

تعداد صفحات: ۴

نویسنده(ها):

علی حاتمی – دانشیاردانشگاه بوعلی سینا همدان
سیدمحمدمهدی طباطبایی – دانشجوی دکتری
پویا زمانی – استادیاردانشگاه بوعلی سینا همدان
داریوش علیپور – استادیاردانشگاه بوعلی سینا همدان

چکیده:

این پژوهش به منظور مطالعه اثرات فرآوری های فیزیکی و شیمیایی کنجاله های سویا و کلزا بر گوارش پذیری مواد مغذی در مزرعه تحقیقات دامپروری عباس آباد گروه علوم دامی دانشگاه بوعلی سینا همدان انجام شد. برای انجام این آزمایش بره ها در قفس های متابولیکی قرار گرفتند. جیره های آزمایشی شامل کنجاله سویای فرآوری نشده، کنجاله سویای فرآوری شده با حرارت، کنجاله سویای فرآوری شده با اسید سیتریک، کنجاله کلزای فرآوری نشده، کنجاله کلزای فرآوری شده با حرارت وکنجاله کلزای فرآوری شده با اسید سیتریک بودند. این آزمایش ۱۲ روز به طول انجامید که ۶ روز اول برای عادت دهی و ۶ روز بعد به جمع آوری نمونه ها اختصاص یافت. در طول دوره جمع آوری نمونه ها، پس مانده های خوراکی و مدفوع جمع آوری و توزین می شدند. برای تعیین ترکیبات شیمیایی جیره ها و پس مانده ها و مدفوع به روش استاندارد به آزمایشگاه منتقل می شدند گوارش پذیری ماده خشک،ماده آلی، پروتئین خام و فیبر نامحلول در شوینده خنثی (NDF) کنجاله سویا بالاتر از کنجاله کلزا بود (۰۵/۰>p).گوارش پذیری پروتین خام در جیره های حاوی کنجاله سویای فرآوری شده با حرارت و اسید سیتریک بالاتر بود (۰۲۳۷/۰=p). در گوارش پذیری ماده خشک، ماده آلی و چربی خام و کربوهیدرات های غیر الیافی جیره ها تفاوتی مشاهده نشد (۰۵/۰<p). گوارش پذیری ان-دی-اف در جیره های حاوی کنجاله سویای فرآوری نشده بالاتر از سایر تیمارها بود. به طور کلی فرآوری کنجاله ها باعث بهبود گوارش پذیری پروتئین شد