سال انتشار: ۱۳۹۱

محل انتشار: همایش ملی و جشنواره علمی خرمای ایران

تعداد صفحات: ۱

نویسنده(ها):

ایران محمد پور – عضوهیئت علمی بخش تحقیقات فنی ومهندسی کشاورزی- مرکز تحقیقات کشاورزی و
مریم یکتن خدایی – کارشناس بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر- مرکز تحقیقات کشاورزی و منا

چکیده:

در این تحقیق روش مناسب آماده سازی و بسته بندی و نگهداری خرمای نرم رقم مرداسنگ با هدف افزایش عمر ماندگاری آن بررسی شد. میوه های خرما پس از برداشت، بازرسی و جداسازی شدند. دمبازها درآون دمای ۴۵ درجه سانتیگراد جهت تبدیل به رطب کامل ورطب ها در دمای ۵۰ درجه سانتیگراد قرار داده و رطوبت آنها به حدود ۲۱-۱۸ درصد کاهش داده شد. سپس در سه نوع بسته بندی شامل، شرینگ رپ با پوشش سلوفان، کیسه پلاستیکی پلی اتیلنی درون جعبه کارتنی و کیسه پلاستیکی پلی آمید تحت خلابسته بندی و در دو انبار دمای ۴ درجه سانتیگراد یخچال و انبار صفر درجه سانتیگراد فریزر به مدت زمان های ۳ و ۶ ماه نگهداری شدند. درپایان زمان های مختلف درصد رطوبت ، pH، بریکس، اسیدیته، درصد قندکل اندازه گیری و خواص حسی (رنگ، بافت طعم) خرما بررسی و مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که فقدان ساکاروز و وجود غلظت بالای قندهای احیاء کننده بخصوص فروکتوز و گلوکز در این رقم در مرحله خرمای کامل، نشانگر نرم بودن این رقم می باشد. نتایج بررسی تغییرات خواص کیفی خرمای مرداسنگ نشان داد که کاهش میزان pH در فریزر کمتر از یخچال بود. همچنین کاهش رطوبت نمونه های خرما در دمای یخچال نسبت به فریزر بیشتر بود و به همان نسبت قند آنها افزایش یافت. بعد از شش ماه انبارمانی هیچ گونه علائم ترشیدگی میوه درنمونه های خرما مشاهده نشد. براق بودن و حفظ رنگ خرما از مزایای بسته بندی تحت خلاء و شکرک زدگی خرما در این نوع بسته بندی از معایب آن بود.