سال انتشار: ۱۳۸۶

محل انتشار: سومین همایش اشتغال و نظام آموزش عالی کشور

تعداد صفحات: ۲۶

نویسنده(ها):

فرهود گل محمدی – عضو ب
محمد کریم معتمد – استاد یار دانشکده کشاورزی – دانشگاه گیلان
غلامرضا بی نا – کارشناس مسئول ترویج و انتقال یافته ها ، سازمان جهاد کشاورزی- بیرجند- اس

چکیده:

از اهداف هر نوع آموزشی می توان به تغییر در دانش، بینش و ایجاد و پرورش توانائیها و مهارتهایی در فراگیران اشاره کرد تا این تغییرات به بهتر زندگی کردن فرد کمک نماید. از جمله مباحث جدید در آموزش علوم مختلف بخصوص اقتصاد، مدیریت ، روان شناسی ،‌جامعه شناسی و علوم و مهندسی کارآفرینی است. فرایندی که با ایجاد ارزش از راه تشکیل مجموعه منحصر به فردی از منابع به منظور بهره گیری از فرصتها ،‌فراگیران را قادرمی سازد به طراحی و اجرای فعالیتهای جدید بیشتر یا وجه اقتصادی پرداخته و بتوانند با تخصیص منابع کمیاب ،زندگی خود را به پیش برند. کشاورزی هم به عنوان یکی از سه بخش عمده اقتصادی در هر جامعه ای در کنار بخش صنعتی و خدمات و دربرگرفتن زندگی حداقل نیمی از جمعیت کشورمان و بخش تامین کننده غذای جوامع شهری جایگاه ویژه ای دارد.امروزه بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی به یکی از معضلات بزرگ اجتماعی- اقتصادی- فرهنگی و … در جامعه ایران تبدیل شده است. عوامل متعددی در ایجاد و گسترش این پدیده دخالت دارند .از دلایل این پدیده می توان به سطح پایین آموزشها در اغلب دانشگاههای کشور و عدم آموزش و توسعه مهارتهای کارآفرینی و اشتغالزایی در دانشگاههای کشور اشاره داشت. متأسفانه دانش آموختگان دانشگاهی در بخش کشاورزی،وضعیتی بسیار نامطلوبتر نسبت به سایر رشته های دانشگاهی دارند. درصد بالای بیکاری فارغ التحصیلان کشاورزی را در حالی شاهد هستیم که اغلب آنها ،تنها خواهان مشاغل اداری و دولتی می باشند و عملاَ هیچگونه علاقه مندی و توانایی برای کارهای تولیدی در بخشهای گوناگون کشاورزی ایران را در خود نمی یابند(علیرغم تسهیلاتی که موجود می باشد).این موارد در شرایطی می باشد که با شناسایی امکانات،فرصتها و چالشهای موجود در بخش کشاورزی،می توان فرصتهای شغلی و درآمدزایی متعددی را در این بخش ایجاد نمود. جهانی شدن اقتصاد پدیده بسیار مهمی است که در ضمن بزرگترین چالش کشاورزی ایران در سالهای آینده نیز خواهد بود و به گفته بسیاری از صاحبنظران در صورت عدم برنامه ریزی دقیق برای مواجهه با آن ،موجب ورشکستگی ، بیکاری و مهاجرت ۳ الی ۵ میلیون خانوار کشاورزان معیشتی و خرده پا که توان تولید رقابتی در شرایط اقتصاد جهانی را ندارند می گردد که اثرات بعدی آن در جامعه فاجعه آمیز خواهد بود.تعاونی های موجود در بخش کشاورزی ایران ،در صورت داشتن برنامه ریزی دقیق ایجاد اصلاحاتی در ساختار آنهاو سایر سیاست های حمایتی و… می توانند در انسجام بخشی به فعالیتها ،متحد کردن کشاورزان و کاربرد فن آوریهای نوین و در نهایت اقتصادی کردن تولیدات کشاورزی ایران ،بویژه پس از پیوستن به سازمان تجارت جهانی (WTO) ،نقش عمده ای داشته باشند.در این مقاله پس از تعاریفی از کارآفرینی و مفاهیم و اجزاء عمده تشکیل دهنده آن و اهمیت آموزش مفاهیم آن در آموزش های عالی ،مفاهیم توسعه،کار و ارتباط آنها با همدیگر،به بیان مفهوم جهانی شدن و سیر تاریخی و مفاهیم و ویژگی های فرهنگی و اقتصادی آن ، اصول سازمان تجارت جهانی، منافع و معایب پیوستن ایران به((WTO ، ابعاد پدیده جهانی شدن در بخش کشاورزی ،خطرات و اثرات پدیده جهانی شدن در بخش کشاورزی کشورهای در حال توسعه و کوچک ،جایگاه و نقش بخش کشاورزی در فرایند جهانی شدن ،تاریخچه و اهمیت بخش تعاون در بخش کشاورزی ایران و معرفی اجمالی آنها ،بیان وضعیت تعاونی ها ی تولید در ایران و استراتژی های سازمان خوارو بار کشاورزی ملل متحد (فائو )در تعاونی ها می پرذازد . در انتها به نتیجه گیری و بیان پیشنهاداتی در راستای نقش و جایگاه مثبت و سازنده تعاونی ها در برخورد با پدیده جهانی شدن اقتصاد و ایجاد اشتغال برای دانش آموختگان بخش کشاورزی می پردازد.